Tovább esett Mark Rutte és koalíciójának népszerűsége Hollandiában

2021-12-23 16:24:00
Három közvélemény-kutató cég legfrissebb összesített elemzése szerint egyre csökken a három legnagyobb holland koalíciós párt támogatottsága – közölte pénteken a holland közszolgálati média, a NOS.

Az I&O Research, az Ipsos/EenVandaag és a Kantar intézet kutatásaiból kiderült, hogy alig néhány héttel a Mark Rutte kormányfő vezette kabinet bemutatása előtt a vezető pártok vesztettek népszerűségükből a márciusban tartott parlamenti választások óta. 

A Rutte vezette, jobboldali Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 28-34 mandátumot kapna,

ha most tartanák a választásokat, szemben az októberi adatokkal, amelyek 34-38 parlamenti széket becsültek a koalíció legnagyobb pártjának. Tom Louwerse kutatásvezető szerint a támogatottság csökkenése annak tudható be, hogy a VVD szavazói balra tolódással vádolják Ruttét.    

A második legnagyobb koalíciós párt, a balliberális 66-os Demokraták (D66) legalább négy mandátumot vesztene a megszerzett 24 parlamenti helyből.

A legnagyobb népszerűségcsökkenést a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szenvedte el, amely a jelenlegi mandátumbecslések alapján a márciusi választásokon elnyert 15 parlamenti székéből akár 10-et is veszthetne. Az egyetlen koalíciós párt, amelynek nem csökkent a támogatottsága, a konzervatív Keresztény Unió (CU).    

A koalíciós pártok iránti bizalomcsökkenésből legjobban a parlamentbe újonnan bekerülő pártok profitáltak:

az uniós föderalizmust támogató Volt, a konzervatív-liberális JA21 és a BBB agrárpárt mintegy 9 hellyel kapna többet.   Rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a VVD, a D66, a CDA és a CU között.    

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azután kezdi meg az újabb teljes felhatalmazású kormányzást – immáron negyedik alkalommal –, hogy ez év elején lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy a hatóságok 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással.

(MTI)

Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP