Chicago: ahol nem reszketnek a betörők

2021-12-23 16:10:32

Írta: Rajcsányi Gellért
Nincs karácsony Kevin nélkül, nincs Chicago bűnözés nélkül: a City Journal beszámol az egykor a Reszkessetek, betörők! filmnek is helyt adó amerikai metropolisz katasztrofális emberölési és rablási mutatóiról.

Nem tudni, mi van Chicago levegőjében – azon kívül, hogy szél, mert az mindig fúj a városban –, de az biztos, hogy az amerikai nagyvárosban évszázados hagyománya van a brutális szintű bűnözésnek.

Nincs ez másképp a legutóbbi időszakban és idén se. A Chicago Sun Times adatbázisa szerint

e napig 777 embert öltek meg idén a városban,

ez kettővel több, mint 2020-ban az egész évben, és több százzal több a korábbi évek adatainál. A Chicagót magába foglaló Cook megyében november végére elérte az ezret az emberölések száma.

A szűken vett Chicago városában 2,7 millióan élnek, míg az agglomerációval együtt 9,6 milliós a térség népessége. Összehasonlításként: a szinte pont ekkora, ma mintegy 9,7 milliós Magyarországon 2020-ban 78 emberölés történt, Chicagóban tehát tízszer többen esnek áldozatul az erőszaknak.

Chicago 2020-as gyilkossági térképe

Az amerikai, urbánus konzervatív City Journal a városban tomboló erőszakról szóló cikkében arról ír: egy 71 éves, egykor vagyontalanul Amerikába érkező, éttermet működtető kínai férfit 22 lövéssel végeztek ki, egy karácsonyi dekorátort a háza előtt öltek meg, számos más embert, például olyanokat, akik egy körzetben nonprofit munkát végeznek, kiraboltak.

A vérszemet kapó bűnözők idén új szintre léptek: maszkos-kapucnis tolvajok kétmillió dollár értékű karóra-zsákmányra tettek szert egy butikban. Az északi, középosztálybeli negyedekben (ahol a Reszkessetek, Betörők! családi háza is áll),

felfegyverzett, kocsival járó rablóbandák fosztogatják a járókelőket.

A jól szituált Bucktown negyed már biztonsági magáncéget bérelt fel a fegyveres rablások elleni küzdelem érdekében.

Miután a Chicagói Egyetem egyik kínai diákját megölték a mobilja és a laptopja elrablása, majd eladása érdekében, az egyetem elnöke azt ígérte, hogy új intézkedéseket hoznak a biztonságért. Az egyetem kriminológiai műhelye viszont a City Journal szerint végül azzal tudott csak előállni, hogy az elszabadult erőszakhullám oka a covid, illetve a mentális betegségek, amire szerintük az a megoldás, hogy a szövetségi állam költsön többet az infrastruktúrára.

Lori Lightfoot, Chicago demokrata párti, fekete, leszbikus polgármestere a helyzet kapcsán legutóbb annyit tudott javasolni, hogy

a boltjukat féltő kereskedők tegyék a termékeiket üveg mögé, vagy láncolják le azokat.

Lightfoot kapcsán emlékezetes: idén tavasszal sajtóhírek szerint arra az álláspontra jutott, hogy csak színes bőrű riportereknek hajlandó interjút adni, fehéreknek nem. 

Modern family: Lori Lightfoot feleségével és lányukkal (Fotó: REUTERS / Kamil Krzaczynski)

 

Mint a City Journal felidézi: az Illinois államban elterjedt 300 dollár helyett Chicagóban csak 1000 dollártól számít bűnözésnek a tolvajlás. A megyei seriff hivatala rendszeresen jelzi, hogy nincs elég emberük a házi őrizetbe helyezettek ellenőrzésére.

A Cook megyei – chicagói – bíróságok rutinból engedik szabadjára akár alacsony összegű óvadékkal, akár anélkül is az erőszakos bűncselekménnyel vádolt személyeket, akik aztán gyakran ott folytatják a bűnözést, ahol abbahagyták. Az állam ráadásul megszünteti a pénzbeli óvadék intézményét 2023-tól – a City Journal szerint tomboló bűnözés várhat onnantól a városra.

Chicagót utoljára 1931-ig vezette republikánus polgármester –

a demokraták mind Chicagót, mind Illinois államot egypárti vezetéssel birtokolják,

a nagyvárosban az 50 fős városi tanácsban 46 demokrata ül, a maradék négyből ketten még tőlük is balrább állnak politikailag.

A bűnözés fellegvárának számító, dél-chicagói Eaglewood negyedben 2016-ban a szavazók több mint 97 százaléka voksolt Hillary Clintonra, míg Donald Trumpra mindössze 141 voks érkezett ott (négy évvel korábban Barack Obama a szavazatok 99,53 százalékát zsebelte be az emberölések sújtotta környéken).

A City Journal felidézi, hogy a demokraták uralma a közoktatás leromlásával, magas vállalati és ingatlanadókkal kár, ami miatt folyamatosan csökken a gyerekek és a dolgozó fiatal felnőttek száma.

A republikánusok most a „racionális, konzervatív és gyarapodáspárti” jelszavak mentén próbálják a 2023-as választásokra összeszedni magukat, hogy közel egy évszázad után visszaszerezzék Chicagót. 

A helyzetük nem túl kecsegtető – de ha egy rendpárti gyerek is el tudott intézni két rossz arcú bűnözőt az ismert karácsonyi filmben, akkor ha máshonnan nem, innen még lehet inspirációt meríteniük!