Újabb korlátozásokat vezetnek be Németországban

2021-12-21 19:51:00
Családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen.

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt – jelentették be kedden Berlinben.

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.    

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak. Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad rendezni.

Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani.

Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják – ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert „fenyeget az ötödik hullám”, a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon