Csatlakoztak a zsidó és keresztény felekezetek nyilatkozatához a magyarországi muszlimok

2021-12-21 17:01:00
„Az iszlám szerint házasság csak férfi és nő között köttethet, s ez a kapcsolat Isten jelei közé tartozik” – írja a Magyarországi Muszlimok Egyháza nyilatkozatában.

„És [Allah] jelei közé tartozik az, hogy saját magatokból házastársakat teremtett nektek, hogy megnyugvást találjatok náluk. És szeretetet és irgalmat rendelt el közöttetek. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik elgondolkodnak.” (Korán, 30:21)

Ezzel a Korán idézettel kezdi nyilatkozatát a Magyarországi Muszlimok Egyháza, amely hivatalosan is csatlakozott ahhoz felhíváshoz, amelyet magyarországi keresztény egyházak és zsidó felekezetek bocsátottak közzé a házasság szentségének védelmében.

„A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a Karácsonyra készülve, illetve a Hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát” – írták a keresztény és zsidó felekezetek december 9-én kelt nyilatkozatukban. 

Az iszlám szerint házasság csak férfi és nő között köttethet, s ez a kapcsolat Isten jelei közé tartozik, olyan kötelék, amely az ember természetének leginkább megfelel – írják a muszlim egyház által kibocsátott nyilatkozatban. 

Ez a kapcsolat nem öncélú, nem pusztán a vágyak és a szükségletek kielégítését szolgálja, hanem olyan szövetség, amelynek megkötése, illetve fenntartása istenszolgálat.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza ezúton csatlakozik a keresztény egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői által kiadott, az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagáló nyilatkozatához, hangsúlyozva a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó Ábrahámi értékrend fontosságát” – áll a magyarországi muszlimok által kibocsátott nyilatkozatban. 

(MTI)

Fotó: Amarjeet Kumar Singh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP