Egy levél hordaléka

2021-12-19 20:12:00

Németh Péter
Népszava
Az elmúlt tizenkét évben súlyos támadások érték az alkotmányos rendet a hatalom képviselői részéről.

„Nyílt levelet írt a héten az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, Sulyok Tamás, amelyben »az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre« reagál, »amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba«.

Az Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak címzett nyílt levelet az Alkotmánybíróság honlapján tették közzé, Sulyok Tamás »a jogállamiság védelmében« tett állásfoglalásaként. A levélre sietve reagált a Polt Péter, a Legfőbb Ügyészség, valamit Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Mindketten biztosították az AB elnökét arról, hogy híven őrködnek Magyarország alkotmányos rendje fölött.

Nem emlékszem, hogy ezek az emberek – testületek – ilyen hevesen reagáltak volna bármikor, amikor az elmúlt majd’ tizenkét évben súlyos támadások érték az alkotmányos rendet – a hatalom képviselői részéről. Az AB elnöke nem írt levelet, amikor a Fidesz uralta országgyűlés egyoldalúan – értsd: egypártian – elfogadta, majd folyamatosan módosítgatta az alaptörvényt. Az AB elnöke nem írt levelet, amikor a végrehajtó hatalom lényegében maga alá gyűrte az ügyészséget, és nem írt levelet akkor sem, amikor ugyanez a hatalom NER-kompatibilis elnököt választott a Kúria élére.”

Nyitókép: YouTube


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.