Rezsiharc

2021-12-18 21:21:00

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Megakadt az Európai Tanács torkán az emelkedő energiaárak problémája.

„Elhúzódott a koronavírus-járványról szóló egyeztetés és az energiavita is. Kora este egy némileg kétségbeesett uniós diplomata már azzal viccelődött a Politicónak, hogy tudósítóik készültek-e hálózsákkal.

Erre ugyan végül nem lett szükségük, hiszen az éjszaka közepén lefújták a tanácskozást, ám az energiavitának nem értek a végére. Ez lett a legnehezebb kérdés, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke még a nap első felében egyszer fel is függesztette a vitát, hogy gyorsan átvegyék a többi ügyet is, különben azokra sose került volna sor.

A záró sajtótájékoztatón Michel az Oroszországról szóló megbeszéléssel kezdte beszámolóját, akaratlanul felhívva a figyelmet az unió saját nyomorúságára. Az unió továbbra is úgy akar keménykedni Oroszországgal, hogy nem veszi tudomásul saját világpolitikai súlytalanságát. Az EU-tól legfeljebb azok az országok rettennek meg, amelyeknek szükségük van az európai gazdasági támogatásra, de Vlagyimir Putyin éppenséggel nem egy uniós fejlesztési pénzekre éhező afrikai országot vezet, hanem egy nagyhatalmat.

Az már évek óta látható, hogy az uniónak még a saját szomszédságában zajló konfliktusokban sem osztottak lapot. Erre rakódik rá az energiaválság, ami rendkívül rossz pozíció ahhoz, hogy Oroszországnak üzengessünk.”

Nyitókép: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.