Sztrájkolni akarnak pedagógus szakszervezetek

2021-12-16 09:30:00
Egyúttal azt is kérik, hogy a gyerekek ne menjenek iskolába.

„Egy bohózatban vettünk ma részt, legszívesebben fekete zászlókat lengetnénk, ehelyett most gyertyát gyújtunk és figyelmeztető sztrájkot hirdetünk” – idézte cikkébben az Index Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét közvetlenül azután, hogy újabb sikertelen fordulóval zárult a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás.

Akár hónapokig is sztrájkolhatnak

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a lapnak elmondta: január 31-én

egyelőre szimbolikus jelleggel csak az első két órát nem fogják megtartani, de ha kell, továbbmennek,

márciusban újabb sztrájkot tartanak, amely akár napokig is eltarthat. Szerda délután folytatódtak a sztrájktárgyalások a két nagy pedagógus-szakszervezet és a kormányt képviselő Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár között. A fő téma a tanárok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása és a bérek rendezése lett volna, de a szakszervezet tagjai ismét csalódottan távoztak a minisztériumból.

„Figyelmeztető sztrájkot hirdetünk, mert elfogyott a türelmünk. Eddig azt hittük, hogy az oktatás problémáit a tárgyalóasztal mellől is meg lehet oldani, de most már látjuk, hogy ennél egy fokkal komolyabb lépésre van szükség” – jelentette ki Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Drasztikusabb lépéseket terveznek

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja nem sokkal a sztrájktárgyalás után az Indexnek elmondta: 

„Hiába vázoltuk, hogy mekkora a baj, ők úgy látják, hogy minden a legnagyobb rendben. Marad a kötelező oltás, jelentős bérrendezés pedig csak 2023-ban lesz. A pedagógusok számára mindez elfogadhatatlan, és úgy látjuk, hogy nincs értelme tovább húzni, drasztikusabb lépéseket teszünk. Megállapodtunk, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartunk, azt kérjük a szülőktől, hogy ne hozzák a gyerekeket iskolába, de a terv szerint csak az első két óra fog elmaradni.”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila