Elkészült a világ egyik legjobban várt épülete

2021-12-16 17:41:12
Írta: Zováthi Domokos
Elkészült a Magyar Zene Háza, a japán Sou Fujimoto Városligetben álló alkotása január 22-én nyílik meg a nagyközönség előtt. A sajtóbejárás után fenntartható megoldásokról, elhalkuló kritikákról és a gyerekek fontos szerepéről beszélgettünk Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával.

A millennium óta nem volt ilyen „kulturális beruházási boom” Magyarországon – emelte ki Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Háza sajtóbejárásán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem volt még olyan periódusa a magyar történelemnek, amikor ennyi közpénzt fordítottak kulturális intézmények felújítására, létrehozására, „új csodák születésére”, mint az utóbbi években.

Fotó: Ficsor Márton

A tíz éve indult projekt eredményeként elkészült Magyar Zene Háza olyan különleges zenei beavató intézmény lesz, amelyhez hasonló nincs a világon – mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Hangsúlyozta: a japán sztárépítész, Fudzsimoto Sou által tervezett épület azt bizonyítja, hogy a XXI. század építészeti nyelvén is lehet a Városligethez méltó csodákat teremteni. A nemrég megújult Szépművészeti Múzeum és Millennium Háza, a most elkészült Magyar Zene Háza, majd az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú kulturális tengelyt alkotnak majd, miközben teljes körűen megújul a liget zöldfelülete is. Kiemelte: több zöld és több kultúra költözik a Városligetbe.

Batta András, Fekete Péter, Baán László és Gyorgyevics Benedek a sajtóbejáráson Fotó: Ficsor Márton

A Liget Budapest projekt jelenleg az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése – jegyezte meg Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Beszédében emlékeztetett a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza átfogó felújítására, arra, hogy megépült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, valamint megnyílt az újjáépített komáromi Csillagerőd, és hozzátette, hogy a városligeti parkfejlesztés eddig átadott elemei már több millió látogatót vonzottak.

A valósággal nehéz vitatkozni – Gyorgyevics Benedek a Mandinernek

A Városliget Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: kiemelt figyelmet fordítottak a klímabarát megoldások alkalmazására a Magyar Zene Házánál, és beszélt arról is, halkultak-e a kritikák a liget megújulása körül, valamint elárulta, kik fogják megtölteni élettel a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett épületet.
Fotó: Ficsor Márton
Mennyire működik majd fenntarthatóan az intézmény?

Az egész Városligetben az egyik központi gondolat az volt, hogy egy zéró emissziós, azaz zéró levegőterheléses zóna jöjjön létre. A célunk az volt, hogy az új épületek, melyek a korábban burkolt felületek helyén jöttek létre, ne terheljék a ligetet. A Magyar Zene Házánál ez csodálatosan alakult, összesen 120 talajszondát helyeztek a föld alá, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják. Még egy rendkívül bonyolult, de innovatív megoldást is el tudtunk érni: az épület hűtését távhűtés biztosítja, melyet a szomszédos Műjégpálya energiakapacitása biztosít. Ezekből is látszik, hogy a „Ház” nem csak dizájnjában egy kiemelkedő épület, hanem tényleg tudja azokat a XXI. századi kritériumokat, melyek kíméli a környezetet. Nincs gáz alapú fűzés, nincsenek kémények, a zérót közelíti a környezeti környezeti terhelése.

Milyen a Városliget megújulásának a megítélése külföldön és itthon most?

Pozitív irányba változott, hiszen a valósággal azért nehéz vitatkozni. Amíg a parkmegújítás, a játszótér és a kulturális intézmények csak a tervezőasztalon léteztek, addig akár jogos kérdések is felmerülhettek, de most, hogy sorra készülnek el, amiket terveztünk, a kritikus megjegyzések is elhalkultak. Az emberek, legyenek budapesti, helyi lakosok, vidékiek vagy külföldiek, nagyon szeretik a megújuló Városligetet. Ahogy Baán László említette az előbb, a CNN is foglalkozott velünk, mégpedig azért, mert a Magyar Zene Házát beválasztották az idei év legjobban várt épületei közé a világon. Az épületet eddig is díjazták, díjazni is fogják, bízom benne, hogy a zenei szakma is szeretni fogja, de a legfontosabb kérdés, hogy hányan fogják szeretni. Meg vagyok róla győződve, hogy rengetegen.

Itt állunk egy multimédiás könyvtár előtt. Ki a célközönség?

Mindenki! Azonban van egy fontos célunk: azt szeretnénk, hogy ne legyen olyan magyar iskolás gyermek, akinek legalább egy énekórája ne lett volna itt. Egészen más, amikor valaki az iskolapadban hall a zenéről, vagy pedig ebben a „szentélyben”, ahol a legmodernebb technológia segítségével tudnak tájékozódni, tanulni. Nagyon bízom benne, hogy a valódi életet a hétköznapokban a gyerek fogják biztosítani az épületben, esténként vagy hétvégente pedig az egész család ki tud kapcsolódni majd. 
 

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, az intézmény célja, hogy legyen a magyar zene otthona, de épüljön be az európai kulturális vérkeringésbe is. A Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat – mondta.

Fotó: Ficsor Márton

Rövidesen elkészül az állandó kiállítás, amely az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című, ezer négyzetméteren felépülő tárlat látogatói egy élményekkel teli történetet járhat be interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével. A kreatív hangtérben nem hagyományos hangszereket lehet kipróbálni, a hangdóm pedig egy kupola alakú térben 360 fokos vetítéssel és több mint harminc hangszóróval teszi térben is átélhetővé a zenét, egyszerre akár ötven látogató számára – ismertette. Összeállt már az első félév programnaptára is, amely változatos műfajokkal, a fiatal művészeket előtérbe helyezve várja a közönséget – mondta el az ügyvezető.

Fotó: Ficsor Márton

Fotó: Ficsor Márton

Fotó: Ficsor Márton

Fotó: Ficsor Márton

Fotó: Ficsor Márton

Nyitókép: Ficsor Márton, Mandiner