Derek Chauvin bűnösnek vallotta magát George Floyd polgári jogainak megsértésében is

2021-12-15 18:32:00
A szövetségi ügyészek 25 év börtönbüntetést kértek a vádlottra, de Paul Magnuson bíró egyelőre még nem jelölte ki az ítélethirdetés dátumát.

Derek Chauvin korábbi minneapolisi rendőrtiszt szerdán bűnösnek vallotta magát egy minneapolisi szövetségi bíróságon George Floyd polgári és emberi jogainak megsértésében, amellyel a volt rendőr elkerült egy újabb peres eljárást, de vélhetően meghosszabbította a már megkezdett minnesotai állami börtönbüntetését.

Derek Chauvin 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés során 9 percig térdelt a levegőért kapkodó afroamerikai George Floyd nyakán és hátán, az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, és  felszínre hozta a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját. A minneapolisi tagállami esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta a rendőrt George Floyd meggyilkolásának vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték.    

A mostani szövetségi bírósági vádpontok között szerepelt, hogy

a rendőr megsértette Floyd polgári jogait, amikor a nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és nem tanúsított ellenállást,

illetve megsértette emberi jogait is, amikor nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.    

Chauvin narancssárga börtönviseletben, személyesen jelent meg szerdán a szövetségi bíróságon a vádpontok ismertetésekor. A szövetségi ügyészek 25 év börtönbüntetést kértek a vádlottra, de Paul Magnuson bíró egyelőre még nem jelölte ki az ítélethirdetés dátumát. A 25 éves szövetségi börtönbüntetés vélhetően mintegy hat évvel hosszabbítaná meg Chauvin már megkezdett 22 és fél éves büntetését, amennyiben jó magaviselet miatt elengednék a büntetés egy részét.

(MTI)

Fotó: COURT TV / AFP