Szijjártó: Megvan a svéd demokráciáról a véleményem, de kit érdekel, nem vagyok svéd

2021-12-12 09:58:00
Svédasztalon volt a magyar demokrácia egy svédországi interjúban.

Szijjártó Péter interjút adott a svéd állami televíziónak. „A magyar demokrácia alapjaiban van megkérdőjelezve. A Freedom House, egy független NGO odáig ment, hogy azt mondta: Magyarország már nem tekinthető teljesen demokratikus országnak. [...] Mi a véleménye?” – tette fel a kérdést a televízió riportere Szijjártó Péternek. 

„Sajnos ezt sértésnek kell tekintenem, mert a magyar demokrácia érettségének és természetének megkérdőjelezése elfogadhatatlan” – kezdte válaszát a külügyminiszter. „Megnyertünk három egymást követő választást, az emberek támogatják, amit csinálunk és

ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, mert ez politika,

de demokratikus jellegében a tevékenységünk nem kérdőjelezhető meg.” A miniszter kifejtette, hogy a demokrácia azt jelenti, hogy az, amit a kormány csinál, a nép általi felhatalmazáson alapul.

Elmondta, hogy soha nem érzete úgy, hogy ítélkeznie kéne más országok felett. „Hogy őszinte legyek, az, hogy milyen a demokrácia státusza Svédországban, nem érdekel, mert ez a svéd népet kell, hogy érdekelje.

És ha a svédeket nem érdekli, hogy valaki miniszterelnök lehet a szavazatok mindössze egynegyedével a parlamentben, akkor erről megvan a véleményem, de kit érdekel, nem vagyok svéd.”

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala