Gulyás: Bármennyire nem jutnak el a józan hangok a brüsszeli buborékba, a vezetőknek ki kell kényszeríteniük polgáraik akaratát

2021-12-12 10:40:00
A miniszter szerint nem az Európai Unió Bíróságának kell kimondania a hatáskörök határait.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar Alkotmánybíróságnak, nem pedig az Európai Unió Bíróságának kell kimondania, hogy melyek a Magyarország és az EU által közösen gyakorolt hatáskörök határai. Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt:

csatlakozásunkkor azt vállaltuk, hogy bizonyos hatásköröket az Európai Unió intézményei útján közösen gyakorlunk”, de ez az elv csak meghatározott területekre érvényes.

Példaként említette, hogy a közös piacra és annak versenyjogára vonatkozó szabályok közösek, de a határok és az őshonos népesség védelme nem, utóbbiakban „kizárólag a magyar kormány és a magyar választópolgárok jogosultak döntést hozni”.

Gulyás Gergely hangsúlyozta:

bármennyire nem jutnak el a józan, értelmes hangok a brüsszeli „buborékba”, a tagállamok vezetőinek ki kell kényszeríteniük, hogy saját társadalmaik akarata érvényesüljön.

A jogellenesen Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárokkal összefüggésben pénteken közzétett határozatában az Alkotmánybíróság kimondta: amennyiben az Európai Unióval (EU) közös hatáskörgyakorlás hiányosan érvényesül, Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, addig, amíg az EU intézményei nem teszik meg a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt