Óriási összegre büntetik az oltatlanokat Ausztriában

2021-12-10 16:20:00
Akár 3600, euró éves bírsággal is számolhat az, aki nem hajlandó jövőre beoltatni magát a Covid-19 ellen.

Ausztriában akár 3600 eurós (átszámítva 1,31 millió forint) büntetésre is számíthat az, aki nem veszi fel a koronavírus elleni védőoltást, amely egyébként februártól kötelező lesz minden 14 éven felülinek. A hírt az egészségügyi miniszter jelentette be csütörtökön – írja az Euronews.

A törvényjavaslat szerint az oltási kötelezettség alól a 14 éven aluli gyerekek, a terhesek, illetve azok a betegségen átesettek mentesülnek, akik hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel rendelkeznek. Azoknak sem kell magukat beoltatni, akik számára ez egészségügyi indokok miatt ellenjavallt, ehhez azonban orvosi igazolás szükséges, akiknél megszűnik az oltásmentesség oka – például megszületik a gyerek – azoknak a következő hónap végéig van idejük magukat beoltatni.

A kötelezettség az első, második és harmadik oltásra is vonatkozik. Minden oltatlannak legkésőbb február 15-ig felszólítást küldenek ki, március 15-e után már pénzbírsággal sújtják őket. A büntetésből befolyó összegekkel a helyi egészségügyi szervezeteket támogatják. Sajtóértesülések szerint a büntetést három havonta szabnák ki, ennek összeg 600 illetve 900 euró lehetne alkalmanként. Az illetékes minisztériumok egyelőre nem kívánták megerősíteni a törvényjavaslatban foglaltakról szóló információkat.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP