Moldova számít Románia segítségére, hogy korszerű európai állammá váljék

2021-12-09 17:24:00
A moldáv államfő kijelentette, hogy az Európa felé vezető út természetes módon Románián keresztül vezet.

A Moldovai Köztársaság számít Románia segítségére abban, hogy megvalósítsa ambiciózus terveit és korszerű európai állammá váljék, ahol a törvényeknek és a jogállamiságnak van elsőbbsége – nyilatkozta csütörtökön Bukarestben Natalia Gavrilita moldáv kormányfő.

A moldáv miniszterelnök rámutatott: Romániából is több befektetőt akarnak vonzani, és hangsúlyozta, az általa vezetett kormány a garancia arra, hogy az üzletemberek korrekt bánásmódban részesülnek hazájában. Gavrilita hozzátette:

az Európa felé vezető út természetes módon Románián keresztül vezet,

ezért abszolút prioritást jelent, hogy 2024-ig összekössék a két ország energetikai rendszerét, ezáltal is erősítve az energetikai függetlenségüket és biztonságukat. Hangsúlyozta az út- és a vasúthálózatok összekapcsolásának fontosságát is.

Gavrilita bejelentette: megállapodott tárgyalópartnerével abban, hogy a jövő év elején folytatják az együttes kormányülések hagyományát, és újabb román-moldáv közös kormányülés is lesz, hogy valamennyi területen elkezdődhessen a konkrét munka.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok azt követően lendültek fel, hogy tavaly decemberben Sandu megnyerte a moldovai államelnök-választást, majd júliusban az őt támogató Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) abszolút többséget szerzett a moldovai parlamentben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq