Keresztényeket provokáltak, most bocsánatot kérnek

2021-12-08 14:42:00

Írta: Vágvölgyi Gergely
Megállapodással és bocsánatkéréssel zárult az a sokéves peres eljárás, amelyet keresztény jogvédők indítottak, miután abortuszpárti tüntetők a szentáldozással viccelődtek Budapesten – tudta meg lapunk.

Megegyezéssel és bocsánatkéréssel zárult az a közel hat éves peres eljárás, amit keresztény jogvédők indítottak azt követően, hogy abortuszpárti tüntetők Budapesten a szentáldozást karikírozták egy tiltakozó performansz közben – tudta meg lapunk Frivaldszky Edittől. Az Emberi Méltóság Központ igazgatója beszámolt arról is, hogy az Alkotmánybíróság kimondta:

túlmutat a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának határán az, hogy Jézust abortusztablettával azonosítsák.

(A katolikus hit szerint az áldozáskor a hívek által magukhoz vett szentostya Jézus Krisztus valóságos teste, az ostyát abortusztablettával „helyettesítő” megnyilvánulás tehát Jézus és a tabletta közé tett egyenlőségjelet.) 

Az ügy előzménye, hogy 2016. áprilisában egy, a Lengyelország budapesti nagykövetsége előtt tartott tiltakozáson a tüntetők egyike katolikus főpásztornak öltözött, majd a reverendában „megáldoztatta” társait. 

Frivaldszky Edit elmondta, ma megkapták a kézzel írott bocsánatkérő levelet, mely az alábbi szöveget tartalmazza:

„Alulírottak bocsánatot kérünk azoktól a katolikus hívektől, akiknek megsértettük a hitbéli érzékenységét, amikor 2016. április 10-én, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt tartott demonstrációnkon – számunkra fontos politikai véleményt kifejező, részvételünkkel zajló performansz során – abortusztablettával imitáltuk az áldozást.”

Ezekkel a sorokkal és az Alkotmánybíróság döntésével történelmet írtunk” – fogalmazott az Emberi Méltóság Központ vezetője, aki egyben emlékeztetett; ez az első hasonló eset Magyarországon, amely komoly nemzetközi érdeklődést váltott ki.

A lezárult peres folyamatot összegezve a jogvédő hangsúlyozta: annak során a hívők hangja is erőteljes képviseletet kapott, éppen egy olyan világban, amely velük szemben egyre ellenségesebb.

Az igazgató hangsúlyozta: az Emberi Méltóság Központ munkatársai elfogadják a bocsánatkérést. 

Kiemelt kép: Facebook