Napról napra többet látunk az orosz típusú, a városvezetést célzó fideszes lejárató kampány hátteréről

2021-12-07 11:23:00

Karácsony Gergely
Facebook
Nagyon nem lennék annak a helyében, aki a felvételeket készítette.

„Napról napra többet látunk az orosz típusú, a városvezetést célzó fideszes lejárató kampány hátteréről. Erős a gyanú, hogy ezzel az újságírók és ellenzéki közéleti szereplők megfigyelésére engedélyt adó fideszes államtitkár korrupciós ügyéről, és az önkormányzatok, elsősorban Budapest kormányzati kivéreztetéséről igyekeznek elterelni a figyelmet – közben persze magukat leplezik le. Ebbe az önleleplezés sorába tartozik, hogy a tegnapi vizsgálóbizottsági ülésen a Fidesz tiltakozott az ellen, hogy az orosz szálat is vizsgálja a testület. Tudjuk, hogy Oroszország rendszeresen próbál titkosszolgálati dezinformációs kampányokkal beavatkozni más államok belpolitikájába, különösen a választások előtt. Alighanem ez a kulcsa a történetnek.

Éppen ezért ideje folytatni az orosz típusú lejáratókampány főszereplőinek áttekintését. Ismerkedjünk meg talán a legérdekesebb szereplőkkel, a rejtőzködő életet élő Rahimkulov-családdal, akiknek a vagyona nagyobb, mint Mészáros Lőrincé és Csányi Sándoré együttvéve. (https://bit.ly/3020Oxv )

Az édesapa, Megdet Rahimkulov a Gazprom orosz óriáscég magyarországi helytartója volt a kilencvenes években. Egy szövevényes, az orosz vezetésen belüli belharcok kísérte ügyletsorozat révén megszerezte az Általános Értékforgalmi Bankot, majd cégein keresztül jelentős számú OTP és MOL részvényt vásárolt. Amikor pedig Putyin a hatalomra kerülése után a hozzá hasonló, kilencvenes évekbeli figurákat sorra levette a sakktábláról, ő valamiért mégis maradhatott. (https://bit.ly/31CNPme) Olyannyira, hogy szerepel a Puytin-közeli üzletemberek listáján, amivel összefüggésben például Romániában a pénzügyi hatóság nem engedélyezte az OTP egyik ottani bankfelvásárlását. ( https://bit.ly/3orQOaa)

Amikor 2008-ban az édesapa visszaköltözött Oroszországba, a magyarországi érdekeltségei a fiaihoz, a magyar állampolgársággal is rendelkező Ruszlan Rahimkulovhoz és Timur Rahimkulovhoz kerültek. (https://bit.ly/3dugAUM) Az Orbán és Putyin közötti barátság növekedésével párhuzamosan nőtt meg az üzleti aktivitásuk: irtózatos ingatlanügyletekbe kezdtek, az emlékezetesebbek közé tartozik, amikor a Semjén Zsoltot vadásztató üzletember szállodáit vásárolták meg. (https://bit.ly/3ErHRmN)

De Rahimkulovék talán legnagyobb üzlete a kormánnyal a Kína számára Európa felé kereskedelmi utat nyitó terminál építése a magyar-ukrán határnál. Itt ér össze az Orbán-kormány, Kína és a Rahimkulovék érdeke. (https://bit.ly/3lH0sDW). Ehhez képest kisebb tétel, ám Budapest számára igen káros, hogy a kormány idén szeptemberben a helyi önkormányzati autonómiát semmibe véve nyilvánította kiemelt beruházássá az egyik ingatlanfejlesztésüket, jelentősen megnövelve a beépíthetőséget az érdekeltségükbe tartozó telken. (https://bit.ly/3Glfebl)

Miért érdekes mindez? Adott egy, a nyilvánosságtól elzárkózó, kőgazdag testvérpár, akik igen-igen közel állnak Putyinhoz, nopláne az utóbbi években folyamatosan a NER-rel üzletelnek. Egy évvel a választási kampány előtt, a miniszterelnökjelöltségem idején bejelentkeznek a fővárosi vagyonkezelőhöz és Bajnai Gordonhoz, hogy megvásárolnák a Városházát, amiről lesifotók és titkosszolgálati eszközökkel hangfelvételek készülnek, amelyek aztán manipuláltan, megvágva kerülnek nyilvánosságra.

Ha minderre nem az orosz vezetés előzetes jóváhagyásával került sor, akkor nagyon nem lennék annak a helyében, aki a felvételeket készítette.”

Fotó: Karácsony Gergely, Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.