CNN: Kína jó munkát végzett bizonyos vezetők fejében, mindenekelőtt Orbán Viktoréban

2021-12-07 09:08:00
Az Európai Reformközpont külpolitikai igazgatója szerint Kína „sikeresen belógatja a sárgarépát azon tagállamok elé, amelyek boldogan megragadják".

Az EU egységes külpolitikájához a tagállamok egyetértésére van szükség, de Kína jó munkát végzett bizonyos vezetők fejében: mindenekelőtt Orbán Viktoréban, aki a Fudan Egyetem magyarországi tagozatát építené fel Budapesten – írta a CNN cikke, amely az EU és Kína viszonyával foglalkozott.

„Mivel az EU külpolitikája egyetértést kíván, kénytelen a leglassabb tagállam tempójában haladni” – idézte a cikk Ian Bond, az Európai Reformközpont külpolitikai igazgatóját, aki úgy fogalmazott, hogy Kína „sikeresen belógatja a sárgarépát azon tagállamok elé, amelyek boldogan megragadják".

Népszavazás lesz a Fudanról

A cikk szerint a Fudan-projekt erős tiltakozásba ütközött a nyáron és

a magyar kormány azóta bejelentette, hogy népszavazást tart a terv megvalósításáról. 

Bond azt is megjegyzi, hogy Donald Trump volt amerikai elnök népszerűtlensége Európában, valamint a Kínával szembeni nyílt ellenségeskedése arra ösztönözte az EU-t, hogy szorosabban működjön együtt Pekinggel abban az időben, amikor Európa aktívan Amerikától független külpolitikára törekedett, ez azonban a jövőben változhat.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs