Előttünk a pálya

2021-12-07 07:27:00

Tömpe István
Népszava
Korábban a NER-re csak Orbán összeomlása jelenthetett veszélyt, de ma már ott az ellenzék.

„Korábban úgy tartották, hogy a NER-re csak Orbán és környezetének összeomlása jelenthet veszélyt, de ma már ott az átalakult ellenzék, a kormánypárt elbizonytalanodása, a félelem a vereségtől, a NER-t romboló szélsőséges narratíva.

Az előválasztások fellazították az ellenzék meszes letapadásait. A korábbi stabilitás előítéletek láncolatának bizonyult. Új csoportok jelentek meg, a pártok egymáshoz való viszonya hetente fordulatot vett. A bukástól való rettegés rossza szaga, a győzelmi várakozások furcsa illata terjed mindenfelé. Közben az emberi orcájú uralkodó autokrácia elvadult, a hazug kétharmad szemérmetlen gyakorlása állami vagyonok sietős megcsapolásában, a választási törvény durva változtatásában érhető nyomon, és jövő tavaszig még sok minden vár ránk. Ahogy a NER-re is. A közjogi állapotok romlása megadja az alaphangot a választások utáni időszakra. A tétek immár túl magasra szöktek.

A klasszikus baloldalt megrázta az előválasztás. Az MSZP-ben sokáig a jól begyakorlott rutin szerint haladt az élet. Szimpatikus vezetőt kell importálni (ez volt Karácsony, a sajátjaik már korábban elvéreztek) és megtartani a háttérinfrastruktúrát. Tagságukkal láthatóan nem sokat törődtek, és rettegtek a DK-tól. Végül a nehezen túlélhető ölelések közül Márki-Zay Péteré látszott kívánatosabbnak. MZP előválasztási győzelme az MSZP-be is oxigént pumpált. A Demokratikus Koalíció pedig átalakította a maga harci alakzatát. Dobrev Klára megjelenése a Gyurcsányt elutasító ellenzéki szavazók számára reményt adott: életre kelt a DK-Dobrev opció. Végre egy nő, aki tapasztalt, több nyelvet beszél, és képes bennünket az új világba kalauzolni. MZP nem mulasztotta el Dobrevvel szemben felhasználni a Gyurcsány-ellenességét. Dobrev messze elment és sikeressé vált, de a szakadékot nem ugrotta át, hanem hátralépett. Nem határolódott el férjétől, ami emberileg érthető, ám az, hogy megkerülte a problémát, ronthatott a helyzetén.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.