Rendeletbe foglalták a tálibok, hogy a nő nem tulajdon

2021-12-06 23:01:00
Emellett a rendeletben eltörölték a kényszerházasságot is.

A tálib kormány pénteken kiadott egy rendeletet, melybe beleírták, hogy a nő nem tulajdon. A rendeletben emellett eltörölték a kényszerházasságot, valamint leírták benne azt is, hogy a két nemnek egyenlőnek kell lennie. Újdonság volt még, hogy a megözvegyült nők 17 héttel a férjük halála után immáron újraházasodhatnak és szabadon választhatnak maguknak új párt.

A tálibok augusztusban foglalták el Kabult és a hatalomra kerülésük óta a nők jogai csorbultak: eltiltották őket a sporttól, az egyetemeken eltörölték a koedukált oktatást és hidzsáb viselésére kötelezték a nőket. Emellett, amikor megkérdezték egy tálib vezetőtől, hogy lesznek-e nők az új kormányban, az röviden kifejtette, hogy: „nem”.

Nyitókép: Kabul, 2021. október 27.
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nők várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség.
MTI/EPA