Donáth Anna a migrációról: Nem még több kerítést kell húzni

2021-12-06 11:06:00
„Az EU is megbukott 2016-ban menekültügyben” – fogalmazott a Momentum új elnöke.

Donáth Anna a Válasz Online-nak adott interjúban beszélt többek között az ellenzéki kampányról, Márki-Zay Péterről, valamint a jogállamisági mechanizmusról. 

A Momentum újdonsült elnöke elismételte, hogy a miniszterelnök-jelölt migránsozása nem jó húzás. 

Ha ugyanazokat a szavakat próbáljuk használni, amelyeket a Fidesz, akkor nem az fog átmenni az embereknek, amit üzenni akarunk – szándékunk ellenére is a gyűlöletpropagandát erősítjük így.

A szándékkal és az üzenettel tehát semmi bajom nem volt. A megvalósítás módjával igen. Ezt fenntartom. A migránsszámlálót le kell állítani” – fogalmazott a Momentum politikusa. 

Donáth Anna fenntartja azt is, hogy az ellenzék kidobta az előválasztás óta eltelt időszakot az ablakon.

„Egy sokkal nagyobb problémára igyekeztem felhívni a figyelmet elnökségem első napjaiban. Arra, hogy másfél hónapot kidobott az ellenzék az ablakon. Hogy nincsenek meg a közös mondatok, nincs közös kampánycsapat. Ha meglenne, nem kérdezhettek volna engem sem Márki-Zay Péter legújabb kampányeszközeiről – hiszen azok közös kampányeszközök lennének már. Ahogy lenniük kellene. Legkésőbb tegnapelőtt óta” – fogalmazott.

„Nem megoldás a kerítés”

Arra a kérdésre, hogy kell-e védeni a magyar határt, vagy nem, Donáth Anna azt válaszolta: „volt már jól működő menekültügyi rendszer Magyarországon – a délszláv háború alatt. Meg tudta állapítani a magyar állam, ki az, aki a háború elől menekül, ki az, aki nem.

Nem még több kerítést kell húzni – az önmagában nem megoldás.”

A Momentum EP-képviselője szerint „szakemberek kellenek a rendszerbe. Ezt a lécet Európa sem tudta átugrani”. 

Az EU is megbukott 2016-ban menekültügyben

Most viszont újra nekiveselkedik, hogy átfogó migrációs megállapodást fogadjon el. Ez minden európai érdeke" – tette hozzá.

„Mi nekünk is köszönhető”

A momentumos politikus a jogállamisági mechanizmus kapcsán úgy fogalmazott, „véget kell vetni annak, hogy a Bizottság autokráciák kiépülését finanszírozza”.

A jogállami mechanizmus kidolgozása és erőltetése éppen a mi frakciónknak is köszönhető”

Donáth emlékeztetett, hogy négy-ötféle eljárás folyik jelenleg Magyarország ellen, a hetes cikkelyesnek is lesz új meghallgatása, és, mint fogalmazott, „jelzi, hogy Magyarország és Lengyelország ma fekete bárány”.

Nyitókép: MTI/Momentum