Lélegeztetett covidosokon röhögtek az oltásellenes orosz influenszerek

2021-12-06 17:50:00

Írta: Veczán Zoltán
Egy kórháznyi súlyos Covid-beteg sem győzte meg az oltásellenes influenszereket arról, hogy valami nem stimmel a nézeteikkel. Viszont annál durvább jelenetekre került sor a moszkvai kórházban, ahová orvosok meghívására érkeztek.

„Szívesen tartanék tárlatvezetést azoknak, akik nem hisznek az oltásban vagy a vírusban” – mondta lapunknak nemrég egy  budapesti taxisofőr, aki negyven napig feküdt a kórházban, és külön gratuláltak neki a nővérek, mert ő volt az első, akit nem zsákban vittek ki az intenzívnek arról az ágyáról, ahol feküdt.

Orosz orvosoknak hasonló ötlete támadt nemrég. Egy csoportjuk november 24-én ismert oltásellenzőket – bloggereket, influenszereket – hívott meg a kórházakba, a vörös zónába, az intenzív osztályra és a patológiára: ha maguk is látják, mi a valóság, talán változtatnak álláspontjukon – vélték. S ezáltal hatnak arra a sok tíz- és százezres tömegre, amelyek az oltásellenes Telegram-csoportokban követik őket.

Nem így történt.

A többség eleve visszautasította a meghívást, közölték: „mi már mindent láttunk”  – számolt be róla többek között a Russia Beyond blog. Így végül alig tucatnyi Instagram-blogger volt hajlandó ellátogatni a moszkvai O.M.Filatov 15. Számú Klinikai Kórházába.

Köztük Maria Sztyepanova, akinek az édesanyja covidban halt meg egy kórházban, Szergej Mityusin, aki szerint az embereket csak azért kényszerítik az oltásra, hogy a nagy gyógyszercégek meggazdagodjanak, és Anton Taraszov, aki meg van róla győződve, hogy a Covid-19 maga sem létezik, és a kórházban fekvők tüdejét valójában nem is a koronavírus, hanem a levegőben szétszórt méreganyagok támadták meg – sorolja a blog.

Az orvosok természetesen igyekeztek biztonságossá tenni mindent: az orosz Nemzeti Gárda felvigyázta a látogatást a vörös zónába, s csak védőfelszerelésben léphettek be a látogatók.

Ez volt a második pont, ugyanis

először mindegyikük megtagadta a védőfelszerelés – védőruha, maszk és kesztyű – felhúzását,

közölve, hogy amikor jelentkeztek, nekik megígérték, hogy enélkül is meglátogathatják a súlyos Covid-betegeket.

Végül csak ketten, Sztyepanova és Mityusin voltak hajlandóak betartani a biztonsági előírásokat, így csak ők léphettek be a betegekhez a blog szerint (a Russia 24 úgy tudja, eleve csak hárman voltak hajlandóak elviselni az ezt megelőző PCR-tesztet).

Sztyepanova és Taraszov bloggerek

 

Aztán kezdődtek az igazi problémák. Mint arról a kórház főorvosa, Valerij Vercsoko utóbb elkeseredetten beszámolt róla, az egész látogatásnak semmi értelme nem volt. „Meglátogattuk az intenzív osztályt, láttunk légzéssegítőn és lélegeztetőgépen tartott betegeket. Zajlott két nagyobb operáció is, ezt is megmutattuk nekik, hogyan dolgoznak a sebészeink. De ők nem akartak tudni semmit az igazságról, azt mondták, kezeljük a betegeket inkább pennicilinnel”.

Hozzátette, részéről lezárta a párbeszédet az oltásellenesekkel,

akiknek a világon semmi jó javaslatuk nincs, viszont gúnyolódtak és nevettek a betegeken,

Mityusin Instagramján azt írta, hogy ő csak elmondta az orvosnak, hogy fejezzék be az adófizetők pénzének pazarlását, selejtezzék le a vakcinákat, és a Covid azonnal el fog tűnni.

Sztyepanova még messzebb ment, egyrészt eleve kevesellte a betegek számát, akik a vörös zónában feküdtek, ez szerinte nem is számít járványnak. Ráadásul szerinte a nekik bemutatott

betegek „szépen borotváltak és jólfésültek voltak, s leginkább felfogadott színészeknek tűntek”.

Oroszországban egyébként is forronganak az indulatok az oltás körül, hivatalos becslések szerint a kemény vakcinaellenesek a lakosság 15 százalékát is kitehetik. Eközben a járvány dühöng: a Worldometers adatai szerint már annyian kapták el a fertőzést, mint Magyarország összlakossága, a halottak száma pedig meghaladja a negyedmilliót.