Teljesen jogos a „magyarlengyelezés”

2021-12-05 08:40:00

dr. Sándor Zsuzsa
24.hu
Hát már hogyne „magyarlengyeleznének”! A lengyel Alkotmánybíróság hátrébb sorolta az uniós jogot.

„A rövid közleményt követte a Kúria Büntető Kollégiumának mintegy ötoldalas eszmefuttatása, amiből csak egy mondatot idéznék: az EUB ítéletének az a kitétele, hogy a Kúria eredeti döntését a bírák hagyják figyelmen kívül, a bírákat »alaptörvény-sértésre, a saját nemzeti alkotmány megtagadására hívja fel.«

Úgy bizony! Pontosan ezt jelenti az uniós jog elsőbbsége a nemzeti joghoz képest.

És hogy miként lehet egy tisztán jogi kérdést a politikai sértődöttség síkjára terelni, azt gyönyörűen mutatja be Dobozi Gergely cikke a Mandineren. »Ha szúrópróbaszerűen végigböngésszük az európai média fősodrát, azt látjuk, hogy a különböző, sokak által mértékadónak tartott orgánumok az ítéletben lehetőséget látnak a már jól ismert 'magyarlengyelezés' felerősítésére.« A cikk szerint ezek a »magyarellenes médiumok« a Reuters, a Deutsche Welle és az Euronews.

Hát már hogyne »magyarlengyeleznének«! A lengyel Alkotmánybíróság hátrébb sorolta az uniós jogot. Az Európai Bizottság már több kötelezettségszegési eljárást indított a varsói kormány ellen az úgynevezett igazságügyi reform miatt, és keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz. A brüsszeli testületnek kétségei vannak a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatban is.”

Nyitókép: Budapest, 2021. december 2.
Polt Péter legfőbb ügyész az Ügyészség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 2-án.
MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.