LikeFight: Minden fronton vezet a jobboldal, Márki-Zay Péter továbbra is mélyrepülésben

2021-12-04 15:20:00
Tarol a jobboldal a közösségi médiában, folytatódik Márki-Zay Péter mélyrepülése, újra a pályán Dobrev Klára. Itt az e heti LikeFight!

Kereki Gergő írása

***

Ha szombat, akkor LikeFight! Újra jelentkezik a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozatunk, ezúttal a november 26. és december 2. közötti időszakot vizsgáltuk.

Orbán Viktor újra az első helyen áll a jobboldalon, a vezető politikusok versenyében pedig ezen a héten látványosra sikerült a jobboldal győzelme. Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje hiába posztolt többet, mint az előző héten, ez a baloldalon még mindig csak a hatodik helyre volt elegendő. A hivatalos oldalaknál stabil előnyben van a jobboldal, a kormány Facebook-oldala tartolt a közszolgálati jellegű üzenetekkel. A véleményvezéreknél alakul a jobboldali kétharmad: Deák Dániel megállíthatatlan, Rákay Philip az új oldalával ismét az élbolyba került, a baloldalon felbukkant Antsi, a pár naponta új kampánydalokat gyártó influenszer.

Vezető politikusok harca

Mindig kiélezett verseny jellemzi a vezető politikusok harcát, azonban most egyértelmű győzelmet arattak a jobboldal politikusai. Orbán Viktor felfelé húzza a jobboldal számait, azonban egyre erősebb a Fidesz élmezőnye is. Szijjártó Péter és Varga Judit minden héten üzembiztosan szállítja az interakciókat, ebben semmi változás nem észlelhető. Az élbolyhoz ismét csatlakozott Kocsis Máté, aki az előző héthez képest erősen aktivizálta magát. Kocsis közösségi médiás stílusa egyébként eltér a többi vezető fideszes politikus stílusától. Legnépszerűbb bejegyzéseit vizsgálva megállapítható, hogy a Facebook népe a frakcióvezető merész, humoros, csipkelődő bejegyzéseit kedveli leginkább. Ezen a héten például Karácsony Gergely főpolgármesteren csattant a legtöbb poén, nem kevés lájkkal.

A baloldal összesített eredményében jelentős visszaesést tapasztalhatunk az elmúlt egy hétben. A Városháza-ügybe belegabalyodó Karácsony Gergely ugyan vezeti a baloldali összesítést, de 123 ezres interakciószámával csak az ötödik helyre kerülhetne a jobboldalon. Jakab Pétert megviselték az ingatlanügyei, de a „főtitkárnő”-botrány sem kedvezett a pártelnöknek, Dobrev Klára hosszú kivárás után minimális erőfeszítéssel egyből Márki-Zay Péter mellé zárkózott fel.

A hét legnagyobb vesztese egyértelműen Márki-Zay Péter, aki még ebben a gyengén teljesítő baloldali mezőnyben sem tudott villantani. Hatodik helyezése a baloldalon erős cáfolata a hónapok óta ismételgetett „ellenzékváltás”-narratívának. A hódmezővásárhelyi polgármestert hétről hétre, következetesen előzik őt a baloldal régi arcai. A héten a megszokott mintázatba rendeződött vissza az ellenzéki lájkoló tábor. Ez már egy tartós trend, kijelenthetjük: az online számok alapján Márki-Zay Péter nem tesz hozzá érdemben a baloldali összefogáshoz. A hét adatai rámutatnak arra is, hogy Mesterházy Attila, Ujhelyi István, Dobrev Klára, de még a botrányoktól megviselt Karácsony Gergely és Jakab Péter is sokkal stabilabb, meghatározóbb szereplői az ellenzéki közegnek, mint Márki-Zay.

Hivatalos oldalak

Meglepetések nélkül zárult a hivatalos oldalak harca. Jó formában van a kormány Facebook-oldala: megfigyelhető, hogy a politikailag éles szituációkban a Fidesz, míg a járvány miatti intézkedések idején a kormány közszolgálati üzenetei teljesítenek jobban a jobboldalon. Továbbra is vergődik a közösségi médiában a fiatalok pártjaként emlegetett Momentum, de gyengén teljesít Márki-Zay mozgalma és a zöld alternatívát hirdető LMP is.

Véleményvezérek és mémoldalak

Nagy győzelmet aratott a jobboldal a közösségi média vadnyugatként ismert szegletében is, a konzervatív influenszerek az interakciók megközelítőleg hatvan százalékát söpörték be. A tíz legerősebb jobboldali véleményvezér és mémoldal közül hat szereplő kötődik a Megafon csapatához. Úgy fest, a jobboldal koordinált, főleg videókra és gyors reakcióra épülő stratégiája egyre meggyőzőbb előnyre tesz szert a Gyurcsány Ferenchez kötődő szereplők dominálta baloldali véleménybuborékkal szemben. Az elmúlt héten Déri Stefi egyedüli nőként megérkezett a top10-be, Rákay Philip pedig új oldalával sikeresen tört ki a Facebook-cenzúra korlátozása alól, immár a jobboldali dobogóra is felkerült.

A jobboldal legkövetkezetesebb szereplője ebben a kategóriában a Számok Facebook-oldala, amely évek óta tényadatokkal igyekszik megcáfolni a baloldali álhíreket. Meglepő, de a baloldalon nincs ehhez fogható oldal, a balos mémoldalak sokkal inkább az alapvető érzelmekre próbálnak hatni, noha a Számok oldala bizonyítja, a közösségi médiában adatvizualizációval is sok interakciót lehet szerezni.

A baloldali véleményvezérek és mémoldalak világában feltűnő, hogy egyetlen szereplő sem köthető a Momentumhoz, az LMP-hez vagy Márki-Zay Péter mozgalmához. Gyakorlatilag meg sem kísérlik üzeneteik átadást. Ezen a terepen a Gyurcsány Ferenchez köthető szereplők és mémoldalak változó aktivitással, de stabilan uralkodnak. Ez egy újabb, nem elhanyagolható terület, ahol Márki-Zay Péter teljesen ki van szolgáltatva a DK-nak.

Egyetlen friss szereplő a listán a baloldali kilencedik helyet megszerző Antsi nevű énekesnő, aki futószalagon gyártott kampánydalaival tartja lázban a közönségét.