Karácsony vezeti a Párbeszéd listáját, de csak szimbolikusan. Vagy mégse?

2021-12-04 15:46:00
A főpolgármester nem kíván parlamenti képviselő lenni. Igaz, korábban azt is mondta, megválasztása után csak Budapestre akar koncentrálni, és hogy nem fog visszalépni az ellenzéki előválasztáson.

Szombaton tartotta éves kongresszusát a Párbeszéd Magyarországért, amely a gyűlés utáni sajtótájékoztatón megnevezte a párt listáját vezető tíz embert – őket ajánlják majd elsőként a közös ellenzéki listára. A lista első helyére a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester került, aki a kongresszus után egyből közölte is, hogy nem készül a parlamentbe, maradna Budapest élén, így a listát lényegében nem is ő, hanem a második helyen található Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere vezeti.

Bár az önkormányzati választások előtt még azt mondta, főpolgármesterré választása esetén lemond a társelnöki tisztségről, Karácsony Gergely ezt követően mégis úgy döntött, versenybe száll a pozícióért a Párbeszéd szeptemberi tisztújításán. Karácsony döntését azzal magyarázta, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt szeretne ott lenni az ellenzéki gyűléseken. Szerinte ugyanis hiába vehetne részt a tisztség nélkül is a tárgyalásokon, „a megegyezéseket pártelnökök és nem polgármesterek kötik”. Karácsony korábban azt is bejelentette, hogy nem lép vissza az előválasztás második fordulója előtt. Két nappal később visszalépett.

A sajtótájékoztatón ott volt a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, aki szerint az ellenzéki egység napról napra erősödik.

Mi nem megszüntetjük a rezsicsökkentést, hanem igazságossá, valódivá tesszük 

– hangoztatta Márki-Zay.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a párt feladata a következő kormányban az lesz, hogy minél markánsabban megjelenítse a zöld és baloldali értékeket. Szabó szerint az Orbán-kormány fél, mert tudja, hogy itt a kormányzásuk vége. Az a kormány, amely csak félelemkeltéssel tudja megtartani a hatalmat, annak mennie kell – fogalmazott a képviselő.

A teljes sajtótájékoztatót itt nézheti vissza:

Fotó: Facebook