Angela Merkel közzétette utolsó videóüzenetét

2021-12-04 14:52:00
„A következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni” – mondta a leköszönő kancellár.

Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó heti videoüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat.

A negyedik hullám közepén vagyunk, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben pedig drámainak nevezhető” –  figyelmeztetett Merkel.   

Minden oltás számít – nyomatékosította a kancellár.

Emlékeztetett: az intenzív osztályok túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani. A halottak száma szörnyen maga", a hátrahagyott családtagok és barátok pedig összezavarodottak, tanácstalanok és tehetetlenek.

Merkel szerint a helyzet különös keserűségét az adja, hogy a halálesetek többsége az oltással elkerülhető lenne. A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket.   

Önök vannak többségben országunkban” – mondta. „Nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a polgári lelkületről, amely olyan csodálatossá teszi országunkat, és amely nélkül egyetlen kancellár és egyetlen kormány sem érhet el semmit.

A következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni – jelezte Merkel.

Szívemből kívánom, hogy közösen sikerüljön” – jegyezte meg.   

Merkel a következő héten távozik tisztségéből. Helyét Olaf Scholz veszi át, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségét fogja vezetni.

MTI/Kép: Michael Kappeler / dpa / AFP