A Sherlock Holmes-hadművelet

2021-12-04 07:53:00

Lendvai Ildikó
Népszava
Meg vagyok sértve. Hát rongyos másfélmilliót sem érek a Fidesznek?

„Meg vagyok sértve. Hát rongyos másfélmilliót sem érek a Fidesznek? Állítólag ennyit kell fizetni a magánnyomozóknak egy ú.n. »operatív környezettanulmány« összeállításáért, amelyben feltérképezik az adott ellenzéki politikus ellen felhasználható magánéleti híreket vagy híreszteléseket. A családtagok is érdekesek: még egy nagynéniről szóló zaftos sztori is jól jön. Az ilyen dossziét szép orosz nevén »kompromat«-nak hívják, ez jobban kifejezi a lényeget, mint az elegáns »operatív környezettanulmány«. Ezen a néven viszont be lehet írni akár a kampánypénzek elszámolásába is, a Fidesszel szemben amúgy sem túl kekec Állami Számvevőszék simán benyeli.

Ebből a jelek szerint én már végleg kimaradok. Akár Bástya elvtárs, aki ugyebár le van sajnálva. Kihagynak az egész Sherlock Holmes-hadműveletből: akárhogy fáj, rám még egy kezdő magándetektív se jut. A Fidesz most az előválasztás győzteseire, az ellenzék egyéni képviselőjelöltjeire gyúr. Olvasom, hogy ilyen munkára kaptak megbízást a magánnyomozóként ügyködő egykori titkosszolgák »Fidesz-közeli« köröktől. Ezzel nem lehet lebukni, hiszen legális, csak a tornából felmentett kényeskedők nyávoghatnak tiszta választásokat és hasonló libsi marhaságokat emlegetve. Persze, a privátkopóknál profibb dolog a Pegasust használni, de a titkosszolgálatok torkán sem lehet mindent egyszerre lenyomni.

Bár a házelnök már kicsit korrepetálta őket, figyelmüket az ellenzékre irányítva, de pedagógiai munkája teljes sikeréhez több idő kellene, a választás meg hamar jön. Az meg még hamarább, hogy Kövért talán köztársasági elnöknek is megválasztják, abból a székből pedig elég zsenánt volna hasonlókat mondani. Igaz, a mostaniból is az.

De ha már a Pegasus mellett a Sherlock Holmesokat is bevetik, akkor igazán lehetnének nagyvonalúak. Bevehetnének engem is a célszemélyek közé. Egy kis magánnyomozás hihetetlen mértékben megnövelné a renomémat a környéken. Ha valaki mindig a nyomomba járna, és egy jegyzetfüzettel a kezében faggatná a szomszédokat, mindjárt fontos embernek tűnnék. Márki-Zay napvilágra került dossziéja 64 oldalas volt (nem szeretnék túl kritikusnak mutatkozni, de elég vacak színvonalon). Nekem elég lenne 6-7 oldal is. Ha ennyit sem tudnak összeszedni rólam, minek éltem ennyi évet?”

Fotó: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.