„Mindenki egyenlő, de van, aki egyenlőbb”

2021-12-03 18:01:00

Szánthó Miklós
Facebook
Most már hivatalosan is Berlin lett az EU „fővárosa”?

„Miközben az Európai Bizottság nem győzi csuklóztatni Magyarországot, mert szerintük a jogállamiság vagy a családpolitika terén megkérdőjelezi az uniós jog/értékek elsőbbségét, a németekkel szemben hasonló alapon miatt indított kötelezettségszegési eljárást lezárta.

A német alkotmánybíróság még 2020 májusában mondta ki lényegében – és nem először –, hogy az uniós jog nem írhatja felül a tagállami jogot, ha az EU hatáskörtúllépést valósít meg.

Sőt, a Karlsruhe-i testület szó szerint deklarálta, hogy: »német alkotmányos szervek, közigazgatási egységek vagy bíróságok nem vehetnek részt [uniós szervek] hatáskörtúllépő aktusainak megalkotásában, átültetésében vagy végrehajtásában.«

Mindezek ellenére az EB most minden különösebb szankció és teketória nélkül lezárta fenti, az uniós jog primátusát – a magyar állásponthoz hasonlóan – megkérdőjelező német döntés miatti ügyet, mondván – és most figyeljünk:

»a német kormány biztosítékot adott a tekintetben, hogy ilyesmi a jövőben nem fog előfordulni.«

Azt nem tudom, hogy a berlini kormány hogyan tud adni az – elvileg – független német alkotmánybíróság bármilyen jövőbeni döntése kapcsán garanciákat. Mindenesetre érdemes lenne megkérdezni az új szoci-zöld-libernyák koalíciót, milyen eszközökkel igyekeznek majd befolyásolni az ottani AB munkáját a »jogállamiság« jegyében. Vagy most már hivatalosan is Berlin lett az EU »fővárosa«?

Nálunk mindenestre biztosra megy a Bizottság, és a következő fázisba léptette a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárást–- nehogy a gyerekek a napi genderérzékenyítési adag nélkül maradjanak idehaza.”

#stopgender

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.