Több mint hatszázmilliárd forint érkezik a nyugdíjasokhoz

2021-12-03 08:02:00
A két és fél millió érintettnek négy hónap leforgása alatt három jogcímen is extra összeg jár.

A prémiumot és a kiegészítő emelést már folyósította az állam, a 13. havi nyugdíj februárban lesz esedékes – ismerteti pénteki számában a Magyar Nemzet.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy válságos időszakot élünk, a koronavírus-járvány most is megnehezíti a mindennapjainkat. Ehhez képest

mégsem gazdasági visszaeséssel kell számolni, és szóba sem jön megszorítás.

Különleges az is, hogy idén minden nyugdíjas a lehető legmagasabb összegű, vagyis nyolcvanezer forintos prémiumot kaphatott. Az elmúlt napokban mintegy kétszázmilliárd forintot vett kézhez a prémiumban részesülő 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy – ismertette a számokat az államtitkár, hozzátéve: ugyanennyien kapták már meg a nyugdíjkiegészítést is, amely összességében több mint ötvenmilliárd forint pluszpénzt jelentett.

Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat

Tállai András kiemelte: a nyugdíjprémiumon és a kiegészítő emelésen felül a nyugdíjasok hamarosan újabb extra juttatással számolhatnak:

februárban érkezik meg az idősekhez a 13. havi nyugdíj.

Az államtitkár felidézte, hogy miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon úgy gondolta, minden következmény nélkül meg lehet sarcolni a nyugdíjasokat, korlát nélkül lehet megszorításokkal terhelni a társadalmat. Rezsit és adókat emeltek, megvágták a szociális juttatásokat, és elvették a 13. havi nyugdíjat.

Márki-Zay szerint ostobaság a rezsicsökkentés

Úgy vélte: ha a baloldalon múlna, se nyugdíjprémium, se 13. havi nyugdíj, se rezsicsökkentés nem segítené az időseket. Hozzátette: Márki-Zay-Péter, a baloldal kijelölt vezetője a gyurcsányi politikát követi,

ostobaságnak és hibának tartja a 13. havi nyugdíj visszaadását és azt a rezsicsökkentést is, amellyel egy nyugdíjas átlagosan évi 300-400 ezer forintot spórol meg.

A baloldal az idősekre is rászabadítaná a világpiaci energiaárakat - mondta, majd úgy folytatta: a baloldal gazdaságpolitikájával a nyugdíjprémiumra se lenne lehetőség.

(MTI)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor