Le Figaro: Márki-Zay megingathatja Orbán Viktor hatalmát

2021-12-03 11:29:00
A francia lap a portréjában azt írja a baloldali miniszterelnök-jelöltről: magas, fekete hajú és szemű, magabiztos járású és kézfogású, akiből nem hiányzik a karizma, valamint jól beszél angolul és franciául is.

MZP – e három betű megingathatja Magyarország mindenható urának, Orbán Viktornak trónját. Egy közepes város polgármestereként Márki-Zay Péter vezeti a legradikálisabb jobboldaltól, a liberálisokat, szocialistákat és a zöldeket tömörítő ellenzéki összefogást. A szuverenista jogok védőjének bukási lehetősége nemcsak Budapesten, de az öreg kontinensen is reményeket táplál – kezdődik a Le Figaro portréja a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről.

Beszámolnak róla, hogy november 11-én és 12-én Brüsszelben több biztos és az EPP elnöke is fogadta Márki-Zayt. A Néppárt, amely megunta Orbán Viktor szélsőséges visszaéléseit, bátorítja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, aki azt állítja, hogy a francia UMP és a német CDU mintájára épít konzervatív pártot, hogy az Oroszország és Kína vonzerejébe került Magyarországot visszahozza a demokratikus klubba. Elérkezett Orbán Viktor és nacionalista formációja számára a veszély, de nem baloldalról, hanem egy „jó megjelenésű, konzervatív, hétgyerekes apától” – emelik ki.

Nem hiányzik belőle a karizma

Márki-Zay 2018-ban, a Fidesz fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen aratott meglepetésszerű győzelmet, ekkor fogott össze először az egész ellenzék a kormánypárt ellen. Néhány hónappal később, az országgyűlési választásokon a külön induló ellenzék megsemmisítő vereséget szenvedett, bár együtt több szavazatot kaptak a Fidesznél. A Hódmezővásárhelyen alkalmazott logikát a 2019-es helyhatósági választásokon sikerült megismételni. A hat párt részvételével megrendezett előválasztáson Márki-Zay Péter váratlan győzelmet aratott – folytatják az ellenzéki kormányfő-jelölt múltjának ismertetését.

„Magas, fekete hajú és szemű, magabiztos járású és kézfogású, a 49 éves hódmezővásárhelyi polgármesterből nem hiányzik a karizma”  – jellemzik. Akár franciául, akár angolul, lefegyverző őszinteséggel fejezi ki magát. Kitért családi hátterére, gyerekkorára, feleségét buzgó katolikusként írta le a cikk, aki apácának készült, valamint Márki-Zay karrierjéről, az USA-ban töltött éveiről is szót ejtett. Visszatérve Hódmezővásárhelyre, belépett a Fideszbe, és elismerően beszélt az 1998-2002 közti Fidesz kormányról. Márki-Zay kétségtelenül az akkori jobbközép Fidesz oldalán szeretett volna hasznos lenni, ám ezt a horizontot

elzárta az Orbánhoz közel álló Lázár János,

aki a városházát, a térséget és a Fidesz parlamenti csoportját is vezette – írják. A Jobbik két önkormányzati választás alkalmával is Márki-Zayhoz fordult, a párt akkoriban azonban neofasiszta volt, vadászott a romákra – jegyzik meg. Majd hozzáteszik: Márki-Zay tehát várt, amíg a Jobbik változott és csiszolta nyelvezetét, míg a Fidesz épp ellenkezően, szélsőséges irányba mozdult. A formálódó helyi, ellenzéki összefogás során a hódmezővásárhelyi polgármester elmondása szerint „egy fideszes barátom figyelmeztetett, hogy kirúgnak a munkahelyemről, és a családomat is megtámadják".

Soros, romák, homoszexuálisok, migránsok

A munkahelyéről el is bocsájtották, mivel a főnöke nem tudott ellenállni a Fidesz nyomásának – jelentik ki –, de rávette, hogy bekapcsolódjon a kampányba. A rágalmazások és fenyegetések közepette Márki-Zay bátorsága megnyerte a helyieket. 2018-ban és 2019-ben korrupcióellenes harcával növelte támogatottságát, mivel a vidéki lakosság látta az Orbán helyi „satrapáinak” gazdagodását. Több miniszterelnök-közeli személyt támad korrupciós ügyek miatt, köztük Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét. Az ellenzéki jelölt elmondta azt is, hogy Orbán gyűlöletkampányt folytat Soros György, a romák, a homoszexuálisok és a migránsok ellen. Orbán Viktort saját csapdájába akarja ejteni azzal, hogy elveszi tőle a gazdagabb választópolgárokat. Márki-Zay képmutatónak nevezte ellenfelét, és ellene fordítja az érveit:

Orbán kommunista volt, amikor templomba jártam” – mondta.

„Migránsok, Orbán ezreket hozott be! Látogassák meg a Tiszaújvárosban dolgozó vietnámiakat, bengáliakat és törököket. Orbán a migránsok támadása helyett jobban tette volna, ha megtartja az országot elhagyó magyarokat” – fejtette ki. Elmondta, hogy azért beszélt homoszexuális fideszesekről, mert egy olyan Magyarországot akar, ahol a Fidesz politikusai is nyíltan beismerhetik szexuális preferenciájukat. Marki-Zay Péter huszárként kívánja legyőzni Orbán Viktort, úgy véli, csak karddal tudja áttörni a miniszterelnök-barát média falát – zárja a lap a portrét.

(Fotó: MTI)