Ritkán látott erkölcsi mélységben Márki-Zay, még a baloldalhoz képest is

2021-12-03 13:10:00

Gyürk András
Magyar Nemzet
Márki-Zay Péter kijelentései a magyar baloldal jól ismert receptjét követik.

„A Gyurcsány Ferenc-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter az elmúlt évtized legsúlyosabb energiaválságában nap mint nap támadja a magyar családoknak megfizethető árú energiát biztosító rezsicsökkentést. Legújabb kirohanásaiban a baloldali politikus a rezsicsökkentést »népbutításnak«, a kedvezménnyel élő több millió magyar embert pedig »sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak« minősítette. 

A teljes érzéketlenségről tanúskodó, méltatlan és hazug gondolatokkal szemben a valós helyzet három tételben írható le: a magyar társadalom túlnyomó többsége azért támogatja a rezsicsökkentést, mert olcsó és biztonságos energiához jut általa; a magyar rezsicsökkentéssel részben vagy egészben megegyező intézkedéseket alkalmaz jelenleg az európai uniós országok csaknem háromnegyede; Márki-Zay és a baloldal kijelentéseikkel a brüsszeli bürokraták és az energiaipari lobbi megrendeléseit teljesítik.

A rezsicsökkentés eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Míg 2007 és 2010 között, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején vásárlóerő-paritáson Magyarországon voltak a legmagasabbak a lakossági energiaárak az Európai Unióban, jelenleg, a rezsicsökkentésnek köszönhetően, a magyar emberek számolhatnak a legalacsonyabb földgáz- és villamosenergia-árakkal az EU-ban. A hatóságilag rögzített rezsiárak a mindennapok során is éreztetik hatásukat. A piaci energiaárak mellett 370 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak évente, tehát átlagosan havi 32 ezer forintot takarít meg egy magyar család. A magyar választók 70-80 százaléka tehát nem valamilyen fortély okán, hanem azért támogatja a rezsicsökkentést, mert olcsón és biztonságosan jut energiához általa.”

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.