Ilyen lesz a megújuló Budavári Palota

2021-12-03 13:12:00
Századfordulós állapotára állítják majd vissza.

Befejeződött a Budavári Palota részletes felmérése, s egyúttal megkezdődött az épületegyüttes helyreállításának tervezése – írja pénteki közleményében a Várkapitányság.

A Hauszmann Program keretében megújuló épületet századfordulós állapotára állítják vissza. „A századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon, ami a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában” – idézi fel a közlemény.

A második világháborúban megsérült épületeket a kommunizmus alatt erősen átalakították, többek között az addigi nyitottság is megszűnt.

A Várkapitányság közleményében az áll, hogy a Szent István-terem és a déli összekötő szárny rekonstrukciója során felújítása során nagyon értékes tapasztalatokat szereztek. „Mára végeztünk a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Most már pontosan ismerjük a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és elhelyezkedését” – írják.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robertre bízták, aki építész irodájával már több kiemelkedő projekten is dolgozott már. Az irodának több nemzetközi és hazai díja is van.

Fotó: Várkapitányság