Kurz után az újabb osztrák kancellár is lemondott

2021-12-02 18:24:00
Az 52 napja kormányzó Schallenberg kancellár is távozott hivatalából.

Mint arról a csütörtöki nap folyamán beszámoltunk, Sebastian Kurz teljesen visszavonult a politikai életből, ez pedig lavinaszerű változásokat indíthat el az osztrák belpolitikában. Ennek egyik első jele, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a mindössze 52 napja hivatalban lévő Alexander Schallenberg is lemondott. 

A Portfolio szerint Alexander Schallenberg kancellárt az eddigi belügyminiszter, Karl Nehammer válthatja, aki valószínűleg Kurz utódja lesz az Osztrák Néppárt (ÖVP) élén is. Más változások is jöhetnek a kormányban: az eddigi EU-ügyi miniszter, Karoline Edtstadler veheti át a belügyminiszteri posztot Nehammertől, de a Kurier információi szerint Andreas Pilsl lehet a belügy új vezetője. Schallenberg a kancellári posztot az EU-ügyi miniszterségre cserélheti. Az eddigi gazdasági miniszter, Margarete Schramböck a Kurier szerint távozhat a posztjáról.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl új választások kiírását követelte. Új választásokról beszélt a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ is.

Nyitókép: Georg Hochmuth / APA / AFP