Von der Leyen nem beszélhet Biden „demokráciacsúcsán” az EU nevében, mert nem hívtak meg minket

2021-12-02 17:15:00
Nem tudnak az európai országok egységesen fellépni a csúcson, mivel az amerikaiak – egyetlen EU-s tagállamként – nem hívták meg Magyarországot.

Szerdán az uniós nagykövetek gyűlésén a magyar kormány képviselője szóvátette, hogy az uniós tagországok nem tudnak egységesen fellépni a Joe Biden által szervezett Summit for Democracy – avagy Csúcs a demokráciáért – rendezvényen, mivel az EU-s tagállamok közül Magyarországot nem hívták meg.

Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, akit nem hívtak meg a december 9-10 között tartott virtuális csúcsra.

Mi a csúcs célja?

A találkozó célja, hogy a küldöttek megvitassák azokat a kihívásokat, amelyekkel a mai demokráciák szembenéznek. Külön érdekesség, hogy nem született olyan korábban egységesen leegyeztetett, mindegyik uniós ország által elfogadott álláspont.

A magyar kormány álláspontja

Gulyás Gergelyt a csütörtöki kormányinfón kérdezték arról, mi a véleménye azzal kapcsolatban, hogy Magyarországot az USA nem hívta meg a demokráciacsúcsra. A miniszter leszögezte: ha valahova Magyarországot nem hívják meg, akkor ott közös uniós álláspontot sem lehet képviselni. Hozzátette: a közös külpolitikához minden tagállam szükséges.

A miniszter úgy fogalmazott: nincsenek Magyarországnak olyan súlyos „demokrácia-problémái”, mint az Egyesült Államoknak.

Ha tudunk segíteni, és Amerika úgy gondolja, kérne tőlünk tanácsokat, állunk rendelkezésre”

 – mondta a miniszter.

Hozzátette: Magyarországon nem gondolja azt a választók közel egyharmada, hogy elcsalták a demokratikus választást.

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis