John Lukacs örökségét kiállító állandó közösségi tér nyílt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2021-12-02 18:01:00
„Nála jobban azonban kevesek érezték és értették a 20. század és a korai 21. század  magyar és  európai történetét” – fogalmazott az átadó ünnepségen Orbán Balázs.

Orbán Balázs: Manapság, amikor a nyugati világ feladni látszik saját értékeit, akkor Magyarországon és a régió országaiban is azon igyekszünk, hogy korunk hőseit, nagyjait, példaképeit megtaláljuk és emléküket méltóképpen ápoljuk.

John Lukacs történész a kommunista diktatúrák elől menekült az Egyesült Államokba, és bár nem élt Magyarországon, nála jobban azonban kevesek érezték és értették a 20. század és a korai 21. század  magyar és  európai történetét – hangsúlyozta Orbán Balázs a magyar származású amerikai történészről, John Lukacsról elnevezett és az örökségét kiállító állandó közösségi tér átadó ünnepségén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szárnyépületében csütörtökön.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy, a történésztől származó idézet kapcsán arról beszélt, hogy John Lukacs értette azt, amit oly kevesen szívleltek meg a kortársai közül: az értékvállalásokat, életutakat és történeteket vizsgálni kell, hiszen akkor tárul fel a tények mögötti valóság.

Nemcsak leírni, hanem megérteni és hitelesen megírni akarta a kort, melyet vizsgált”

– tette hozzá.

A miniszterhelyettes John Lukacsnak az államra, a nemzetre és népre vonatkozó, mai is helytálló megállapítását felidézve úgy fogalmazott: „Az államnak mint jogi entitásnak,  a nemzetnek mint eszmének és a népnek mint az állam polgárainak szerves egységet kell alkotniuk Magyarországon. A három elem egymást erősíti, segíti, váll-vállvetve küzdenek. Ez a magyar túlélés és jövő geometriai formációja. A magyar állam független. Lukacs szavai értelmében pedig a független állam feladata, hogy a nemzetet mint eszmét képviselje, és a népet mint polgárait szolgálja. Nem is lehetne ennél pontosabban leírni az elmúlt évek kormányzati filozófiáját.”

Koltay András, az NKE rektora megnyitóbeszédében azt mondta, bár John Lukacsnak nem volt kötődése sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, sem annak jogelőd intézményeihez, személyisége teljes mértékben beleillik az egyetem értékrendjébe. Éppen ezért a személyes tárgyait az egyetem megőrzi és bárki számára hozzáférhetővé teszi, ugyanis büszke arra az intézmény, hogy ezek őrzői lehet.

(MTI)

Nyitóképen: John Lukacs. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd