Az EU bírósági főtanácsnok zöld utat adna a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásnak

2021-12-02 10:33:00
A bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak – olvasható az Euronews cikkében.

A portál szerint Magyarország és Lengyelország keresetében azt kérte, a törvényszék mondja ki, hogy a rendszer jogellenes. A mostani javaslat még nem a végső ítélet, azonban

a bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

A főtanácsnok véleménye szerint kiemelten fontos a jogállamiság védelme az Unióban, így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik, tehát a döntés nem minősíthető tévesnek.

A pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie

A főtanácsnok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendeletet nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával. A dokumentumban azt is hangsúlyozzák, hogy

az esetleges pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie, és azt nem háríthatják át azt források a végső kedvezményezettjeire.

Címlapkép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP