ENSZ-főtitkár: Igazságtalan a határok járvány miatti lezárása

2021-12-02 07:20:00
António Guterres szerint nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat szigetelnek el más területektől.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek. New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette, egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől.

„Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek” – szögezte le, a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra utalva.

Guterres gyakoribb teszteléseket sürgetett

Az omikron vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve Guterres úgy fogalmazott,

igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal.

Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak biztosítására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane