Ukrajna Oroszország elleni szankciók bevezetését kéri a NATO-tól

2021-12-01 11:43:00
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nagy ára lesz annak, ha Oroszország ismét erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen.

Ukrajna a NATO-tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján azt kérte a szövetségesektől, hogy készítsenek elő gazdasági szankciókat Oroszország ellen, továbbá

erősítsék meg a katonai együttműködést Kijevvel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, a tanácskozás második napjára érkezve azt mondta a jelenlévő újságíróknak:

„Felszólítjuk a szövetségeseket, hogy vegyenek részt egy elrettentő intézkedéscsomag kidolgozásában. Bizakodunk abban, hogy ha közösen lépünk fel, képesek leszünk meghátrálásra kényszeríteni Vlagyimír Putyin orosz elnököt, és elriasztani attól, hogy a legrosszabb döntést hozza meg, azaz hadműveletet indítson Ukrajna ellen” – hangsúlyozta Kuleba.

A szövetségesek továbbra is Ukrajna és Grúzia mellett

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a külügyminiszteri tanácskozás előtt kifejtette, hogy az orosz csapatösszevonás az ukrán határon szerinte „aggasztó, indokolatlan, és megmagyarázhatatlan. Nagy ára lesz annak, ha Oroszország ismét erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen” – tette hozzá.

A találkozó második napját megnyitó beszédében a NATO-főtitkár hangsúlyozta: a szövetségesek továbbra is határozottan támogatják Ukrajna és Georgia (a volt Grúzia) területi integritását és szuverenitását. A NATO elkötelezett, hogy politikai és gyakorlati támogatást nyújtson e két államnak – szögezte le Stoltenberg.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Valda Kalnina