Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel dúsított „energiaszeleteket” ettek

2021-12-01 13:46:00
Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. 3. évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára.

 A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál. A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

„Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett” – állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa. Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták – tette hozzá Greaney.

Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie – aszalt gyümölcsök, magvak és fűszerek omlós tésztába töltött keveréke – kőkorszaki ihletésű receptjét.

(MTI)

 Fotó: NEALE CLARK / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP