Jakab István: Forintban kifejezhetetlen a kár, amit Bige László okoz a gazdáknak a magas műtrágyaárakkal

2021-12-01 17:47:00
Az országgyűlés alelnöke szerint a baloldalhoz köthető, azt pénzelő vállalkozó nem most kezdte, hét éven át kartellezett, növelve ezzel az emberek kiszolgáltatottságát.

Forintban nem lehet kifejezni azt a kárt, amit – a magas gázárak ürügyén – Bige László monopolhelyzetben lévő cége okoz a magyar gazdáknak a nitrogén alapú műtrágya extra magasra emelt árával – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Egerben, sajtótájékoztatón szerdán.

Jakab István úgy fogalmazott: a baloldalhoz köthető, azt pénzelő vállalkozó nem most kezdte, hét éven át kartellezett, növelve ezzel az emberek kiszolgáltatottságát. A Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott 14,1 milliárd forintos bírság jelzi a visszaélés mértékét – fűzte hozzá.    

A magas gázár ürügyén a vállalkozó egyszerűen megzsarolta a gazdákat – jelentette ki a Magosz elnöke. Egy éve még tonnánként 50 ezer forint volt a műtrágya ára, majd előbb 210 ezer, ma pedig már 230 ezer forintba kerül, miután a vállalkozó egy napot adott a gazdáknak a korábbi áron való jegyzésre.    

Tisztességes vállalkozótól ez a zsarolás nem fogadható el

– hangoztatta Jakab István. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) egyeztetve a Magosz és a NAK kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a lehető leghatározottabban és következetesen járjon el, mert a helyzet így nem tartható. Várják ezért a további hatósági intézkedéseket.   

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy több mint félmillió ember él az agrárgazdaságból az országban, Heves megyében több mint 22 ezer. A magyar állam szövetséget kötött a magyar gazdákkal, és ennek megfelelően többször megvédte már őket, például az elhibázott brüsszeli tervekkel szemben.    

„A magyar gazdák számíthatnak Orbán Viktorra, a kormányra, a Fideszre és a KDNP-re,

nem számíthatnak azonban semmi jóra attól a baloldaltól, amelyikhez a padlássöprés, a termelőszövetkezetekbe kényszerítés köthető

– jelentette ki Nyitrai Zsolt. Kiemelte: a gazdák kárán nyerészkedő milliárdos a magyarországi baloldal pénzügyi támogatója. Ennek nem szabad felülni. „Magyarország előre megy, nem hátra” – mondta.

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd