Epstein-ügy: Az első tanúvallomások alátámasztják a szexuális visszaélések vádjait

2021-12-01 19:07:00
Az áldozatok szerint Ghislaine Maxwell is részt vett a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekben. 80 évet is kaphat.

Hétfő óta tart a pedofíliával és szexuális visszaélésekkel vádolt és tavaly a börtönben öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein társa, Ghislaine Maxwell büntetőpere. Az egymást követő tanúvallomások szerint Maxwell bűntársa volt Epsteinnek a szexuális visszaélésekben.

Egyik áldozatuk a keddi vallomásában elmondta, hogy

Ghislaine Maxwell, Epstein kerítője és volt barátnője, többször részt vett a szexuális visszaélésekben,

amelyeket az üzletember 14 és 16 éves korú lányokon követett el. 

A Jane álnéven tanúvallomását előadó egyik áldozat a manhattani szövetségi bíróságon mondta el történetét. Amikor rákérdeztek, hogy miért hallgatta el a vele történteket, „Jane” úgy fogalmazott: „Hogy írnád le a történteket a barátaidnak vagy a testvéreidnek, mikor csak szégyent, undort és zavarodottságot érzel?”. Egy másik, állítólagos áldozat azt idézte fel, hogy Maxwell „betanította” őt, hogyan kell masszírozni Epsteint, majd a szexuális visszaélésekbe harmadikként bekapcsolódott ő is. 

Az áldozatok szerint Ghislaine Maxwell is részt vett a kiskorúakkal szembeni visszaélésekben

Az 59 éves Maxwell ellen hat vádpontban emeltek vádat. Ezek szerint 1994 és 2004 között

Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális „játékokra” készített fel és molesztált

az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A vádpontok között szerepel a „csoportos szexuális együttlét” is Epsteinnel és egy kiskorú lánnyal. A szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.

Maxwell – aki a rejtélyes körülmények közt 1991-ben meghalt brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya – eddig tagadta a vádakat, de amennyiben bűnösnek találják, akár 80 év börtönbüntetést is kaphat. Ügyvédjei szerint védencüket bűnbaknak használják, miután Epstein már nem él. Azt állítják, hogy „Jane” és a többi áldozat, aki szintén vallomást tesz majd a perben, rosszul emlékszik a történtekre, és pénzügyi haszon reményében sározná be Maxwellt.

Epsteint a manhattani ügyészség 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával vádolta meg.

Epstein később rejtélyes körülmények közt meghalt – a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett – a börtönben.

Epsteint korábban már elítélték egy 14 éves lány ellen elkövetett szexuális bűncselekményért.

Maxwellt 2020 júliusában tartóztatták le az Egyesült Államok északkeleti államában, New Hamsphire-ben, ahol egy kies házban bujkált. Egy szövetségi bíró elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.  Időközben a visszaélések áldozatainak egy részét kárpótolták egy pénzügyi alapból, amelyet Epstein vagyonából töltöttek fel. Egy év alatt több mint 121 millió dollárt osztottak szét mintegy 138 embernek.

A per további tanúvallomásokkal folytatódik. 

(MTI)

Borítókép: Johannes Eisele / AFP