A kivéreztetett főváros szenvedései

2021-12-01 12:01:00

Szabó Gergő
PestiSrácok
Miközben milliárd forint jutna az idősotthonra Celldömölkön, Budapesten csődöt jelentett koalíció.

„Vannak érthetetlen dolgok az életben, néha mindannyian hozunk megmagyarázhatatlan és illogikus döntéseket, melyeket később nem tudunk megmagyarázni. Karácsony Gergely és az őt körülvevő Lenin-fiúk több ilyen döntéssel »büszkélkedhetnek« már bő két év alatt, ők azonban láthatóan sosem bánják meg a ballépéseiket, ahogy a normális emberek szokták, erkölcsi szempontból biztosan nem. Ilyen irreális és felháborító döntés volt a főváros részéről, hogy az »Orbán-féle nagy kivéreztetés« időszakában képesek voltak egy 440 millió forintért árult celldömölki hotelt kinézni egy fővárosi idősotthon lakóinak, és potom 1 milliárd forintot ajánlani érte. Természetesen nem csupán a dupla ár a felháborító, hanem az is, hogy budapesti nyugdíjasokat képesek lennének a nyugati határszélre hurcolni egy kis üzleti machináció, vagy némi jutalék reményében. Közben hiába kenegetik a kennivalót és tagadják a lehetőséget, Celldömölkön járva kiderítettük: még semmi sem dőlt el. És miért éppen Alaszka Celldömölk? Erre is találhatunk választ.

A Fővárosi Közgyűlés október 27-i aktuális bohózatában sok érdekes mozzanatot találhattunk, ezek egyike volt a baloldalon belül is káoszt okozó előterjesztés, miszerint egy budapesti idősotthon lakóit nem a fővárosba vagy az agglomerációba, hanem Celldömölkre, több mint 200 km-ra Budapesttől kívánt költöztetni az emberek nagy barátja, Karácsony Gergely. Vagy mondjunk inkább Kiss Ambrust? Lehet, hogy az utóbbi név közelebb áll a valósághoz. Mert egy dolgot biztosan megtanulhattunk 2019. októbere óta: ha döntés születik a fővárosban, azt biztos nem Karácsony Gergely hozza meg.

Hihetetlen, hogy egyáltalán eszükbe juthatott ez az ötlet, de a pénz és a hálózat szava igen erős a baloldalon. A pénzről már beszéltünk, hiszen a celldömölki tündérmese egyeseknek igen szépen hozott volna, vagy hozna a konyhára. A kilencvenes években nem számított meglepetésnek, hogy régi kommunisták fillérekért játszották át saját kezükbe az állami vagyont, ahogyan a MÁV privatizációból hihetetlenül meggazdagodott posztkommunista Söptei Józsefné is megtette Celldömölkön. Az azonban még most is megdöbbentően hatott, hogy Budapest baloldali vezetése suttyomban igyekezett helyzetbe hozni a celldömölki baloldalt, akik úgy tűnik, hogy igen becsesnek számítanak a jelenlegi vezetés szempontjából, és itt nem csupán a hoteltulajdonos szocialista alpolgármesterre, Söptei Józsefnére gondolunk.

Celldömölk ugyanis más okból is fontos egyes budapesti »erős« baloldali embereknek, mint például Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek, aki a celldömölki születésű, 2014-ben elhunyt Kiss Péternek volt a táskahordója évekig. Kiss Péter korábban az MSZP alelnöke, a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok minisztere volt, nem volt tehát kismiska a társaságban. De Karácsony Gergely is volt lenn kampányolni Celldömölkön, mely szinte már kultikus helynek számít, és úgy tűnik, ezt szeretnék nyomatékosítani most is Budapest baloldali urai. Miközben egy milliárd forint jutna az idősotthonra a Vas megyei városban, Budapesten szinte csődöt jelentett a szép reményű koalíció. Most van pénz, vagy nincs?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.