Szijjártó a Russia Today-nek: Nincs szükségünk mások véleményére, büszkék vagyunk a saját demokráciánkra

2021-12-01 09:04:00
A külügyminiszter szerint a nagyhatalmak bírálják Kínát és Oroszországot, miközben nagy üzleteket kötnek velük, amit igazi képmutatásnak tart.

Félórás interjút adott Szijjártó Péter az orosz állam által támogatott Russia Today TV-nek – írja a Klubrádió. Szijjártó a migrációval és a kerítésépítéssel kapcsolatban kijelentette, Magyarország egy olyan szuverén ország, amely maga dönti el, hogy kikkel akar és kikkel nem akar együtt élni. Az új, most felálló német vezetést határozottan migrációpártinak írta le. Szijjártó felhozta, hogy a német baloldal és a média folyamatosan bírálja a magyar kormányt, többek között az Oroszországgal való kapcsolatát is. Miközben

a németek az oroszokkal való közös üzlete az Északi Áramlat 2.

A nagyhatalmak megengedhetik maguknak, hogy mást mondjanak, mint amit cselekszenek, míg Magyarország mindig úgy tesz, ahogy azt mondja is, mondta. Bírálják a nagyhatalmak Kínát és Oroszországot, miközben nagy üzleteket kötnek velük, igazi képmutatás ez a részükről – kifogásolta Szijjártó, aki szerint az Unió is hasonlóképpen viselkedik, éppen ezért fogja Magyarország a saját érdekeit megvédeni.

Nem vagyunk gimnazisták

Arra a kérdésre, bántja-e, hogy Magyarországot Biden nem hívta meg a decemberi demokrácia csúcsra, a tárcavezető úgy felelt: 1000 éves államiságunk és történelmünk elég alapot ad ahhoz, hogy ne legyen szükség mások véleményére, amikor a magyar demokráciát értékelik. „Nincs szükségünk mások véleményére, mi büszkék vagyunk a saját demokráciánkra. Mi mindig a szabadságunkért harcoltunk az elmúlt 1000 évben.

Ne kezeljenek minket úgy, mint egy negyedikes gimnazistát”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy Biden még a kampányban a totalitárius rendszerek közé sorolta az Orbán-vezette magyar kormányt, Szijjártó úgy reagált, ennek a megállapításnak semmi köze a valósághoz. Érthetetlen a számára, hogy miért bírálják a magyar keresztény alaptörvényt, és az is, hogy miért nincs meg az egymás iránti kölcsönös tisztelet. Miközben szerinte „mi mindenkit tisztelünk”.

Rengeteg fake newst terjesztenek Amerikában Magyarországról és Orbán Viktorról, aki személyesen harcolt az ország szabadságáért – mondta Szijjártó. A magyar beoltottságról felsőfokban nyilatkozott, és hozzátette a riporter megjegyzésére, hogy

a Szputnyik V kérdése mind a mai napig politikai és ideológiai ügy, amire szavakat sem talál, hogy minősítse.

Pedig hát, amikor az uniós kollégákkal négyszemközt vagy zárt ajtók mögött beszélt, akkor ők is elismerték az orosz tudomány kimagasló teljesítményeit. Bezzeg a nyilvánosság előtt mást mondanak, jegyezte meg a magyar külügyminiszter.

Szerinte az uniós vakcinák előtt érkező kínai és orosz oltóanyagoknak köszönhető a gyors és magas arányú beoltottság, illetve hogy nyomában a magyar gazdaság mindenkinél hamarabb talpra áll. Egyébként pedig az orosz vakcinát személy szerint azért választotta, mert gyerekkorában is azzal volt beoltva és azóta is él és virul.

Az orosz és NATO-erők közti határmenti feszültség kapcsán a riporter megkérdezte, hogy ha döntenie kellene Magyarországnak, akkor Oroszország mellé áll-e, ha számításba veszi a nemzeti érdekeket? „Az, hogy mi a NATO tagja vagyunk, semmi áron nem vonható kétségbe. És mi mindig a legjobb tudásunk szerint fogunk cselekedni, hogy elkerüljük a NATO-n belüli vagy a NATO és Oroszország közti konfliktus” – fogalmazott Szijjártó.

Nyitókép: Földházi Árpád