Ausztria elzárásban

2021-12-01 09:57:00
Zajlik Ausztria kétszer tíz naposra tervezett országos lezárása – enyhén javuló járványhelyzetben, ugyanakkor egyre erősebb társadalmi feszültségek közepette.

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Ausztriát november 22-én küldte teljes lezárásba (lockdownba) Alexander Schallenberg kancellár néppárti–zöld kormánya. Azóta minden olyan helyen kötelező az FFP2-es maszk, ahol az emberek közötti kapcsolatot nem lehet teljes mértékben elkerülni, így például a külön háztartásban élőket szállító személyautókban is – és mindenkire vonatkozó kijárási tilalom lépett életbe, amely hiába tartalmaz számos kivételt, a tavaszi rossz emlékeket idézi. Bezárt minden üzlet az élelmiszerboltokon, bankokon, benzinkutakon, gyógyszertárakon és drogériákon kívül, lakat került a teljes vendéglátásra (még az elvitel is csak állig FFP2-ben lehetséges), az összes szabadidős és kulturális intézményre, emellett nincs fodrász, műkörmös, kozmetikus, és munkába járni is csak tesztelve, oltva vagy covidból frissen kigyógyulva szabad.

Nem mondhatni, hogy az osztrákok sztoikus beletörődéssel fogadták a drasztikus korlátozásokat: Querdenker, „ferdén gondolkodók” – így hívják a német nyelvterületen az oltásellenes-vírusszkeptikus gondolatiság képviselőit, akik Ausztriában a járvány negyedik hullámában többször is erőt demonstráltak. Az elégedetlenek jelentős számban fordultak az Ibiza-botrány óta csak bukdácsoló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felé, alaposan megemelve a támogatottságát; az egész országot érintő lockdown, valamint az általános oltási kötelezettség bejelentése utáni napon negyvenezer fős tüntetést szerveztek Bécsben; és úgy nyelik az ivermektint, mintha az élet vize lenne.

Most pedig, amikor egész Európa a Dél-Afrikában kimutatott omikron variánstól retteg, és Ausztriában is találtak egy ezzel fertőzött személyt, Leo Hillinger őrvidéki sztárborász is borzolja a járványba belefáradt osztrákok kedélyeit. Amikor hazája beutazási tilalmat rendelt el Botswanából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Eswatiniből, Lesothóból, Mozambikból, Namíbiából és Zimbabwéből, lázasan dolgozva az ezen országokban tartózkodó százhetven osztrák kimenekítésén, Hillinger meseszép képeket küldözget haza, amelyeken Fokvároshoz közel, egy festői tó partján fut, a végletekig felbőszítve az osztrák közvéleményt.

Nyitókép: „Kontrolláljátok a határt, ne a népet” – így tüntettek Bécsben a lezárásellenesek november 20-án. Fotó: AFP / Joe Klamar

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés