Letartóztatták a fehérorosz labdarúgó-szövetség elnökét Csehországban

2021-11-30 20:52:00
A szövetség elnöke egyébként több országban tiltólistán van.

Őrizetbe vette kedden a morvasziléziai Opavában a cseh rendőrség Vlagyimir Bazanovot, a fehérorosz labdarúgó-szövetség elnökét és feleségét. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy a szükséges engedélyek nélkül léptek be Csehországba – közölte a Deník N cseh internetes hírportál.

Bazanovot és feleségét a Csehország-Fehéroroszország női vb-selejtező előtt vették őrizetbe a cseh hatóságok.

A mérkőzés egyébként elmaradt, mert a fehérorosz válogatott három tagjának pozitív lett a koronavirustesztje.

A Deník N azt írja: Bazanov fontos szövetségese Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek, és segít neki megőrizni a hatalmat. A morvasziléziai rendőrség később a lap értesülését megerősítette.

Megerősíthetjük, hogy rutinellenőrzés során őrizetbe vettünk két idegen állampolgárt, akik az egészségügyi minisztérium óvintézkedéseivel ellentétben tartózkodnak Csehország területén”

– mondta újságíróknak Pavla Jirousková, a morvasziléziai rendőrség szóvivője.

A rendőrség neveket nem hozott nyilvánosságra. A Deník N értesülését nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Nem sokkal az őrizetbe vétel után az európai (UEFA), illetve a fehérorosz labdarúgó-szövetség azzal a kéréssel fordult a cseh labdarúgó-szövetséghez, hogy segítsen az őrizetbe vettek szabadon bocsátásában és a helyzet tisztázásában.

A 64 éves Vlagyimir Bazanov 2019-től áll a fehérorosz labdarúgó-szövetség élén, támogatja a Lukasenka-rendszert, ezért több országban tiltólistán van. Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, amennyiben Bazanov Csehországba érkezik, kiutasítják.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Fehérorosz elnöki sajtószolgálat