A törvény, amely örökre megváltoztatja Németországot

2021-11-30 11:39:00

Boris Kálnoky
Corvinák
A német szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok megállapodtak a kormánykoalícióról, és bemutatták programjukat. Ennek egyik pontja a migrációs politika radikális reformja, amely örökre megváltoztatja Németországot.

„A koalíciós szerződésben az áll, hogy a koalíció többes állampolgárságot kíván bevezetni, és egyszerűsíteni kívánja az állampolgársághoz vezető utat.

Németországban hagyományosan nem engedélyezett a kettős állampolgárság, ellentétben az Egyesült Államokkal vagy éppen Magyarországgal. Ha valaki német akar lenni, akkor bármilyen más állampolgárságát fel kell adnia. Kivételt képeztek ez alól a kettős állampolgárságú szülők Németországban született gyermekei. Ha elérik a felnőttkort, nem kell választaniuk, és megtarthatják mindkét állampolgárságukat. A szabály 2000 óta több mint 1,5 millió emberre vonatkozik, akik így kettős állampolgárok maradhatnak.

Azokra a bevándorlókra azonban, akik nem Németországban születtek, hanem odaköltöztek, eddig az a szabály vonatkozott, hogy csak akkor kaphatnak német állampolgárságot, ha legalább 8 évet töltenek az országban, beszélik a nyelvet, ismerik az alkotmányt, nem követtek el bűncselekményt, és lemondanak a származási országuk állampolgárságáról.

Ez fog hamarosan megváltozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.