Hetekig tartó üzengetés kellett ahhoz, hogy a kormány végre betartsa a saját törvényét

2021-11-29 10:49:00

Karácsony Gergely
Facebook
Elém került az a 12 milliárd forintról szóló szerződés.

„Közös ellenzéki akció és hetekig tartó üzengetés kellett ahhoz, hogy a kormány végre betartsa a saját törvényét, vagyis éves szinten 7 százalékkal járuljon hozzá a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásához. Ez ma megtörtént, hosszas huzavona és kormányzati csúsztatások után elém került az a 12 milliárd forintról szóló szerződés, ami biztosítja az állami támogatást Budapestnek. Eddig minden évben erről menetrendszerűen és csupán szakértői szinten zajlott az egyeztetés, de most azt is politikai szintre emelte a kormány, hogy működhet-e a közösségi közlekedés Budapesten.

Veszélybe sodorták a közlekedési cégek működését, bizonytalanságban tartották az utasokat és feleslegesen fitogtatták az erejüket. Nem kellett volna ürügyeket keresni arra, hogy miért tartották vissza a törvényben előirt szerződést, nem kellett volna hazudozni, hogy már a Fővárosnál vannak a dokumentumok aláírásra várva, és érthetetlen az is, hogy minderről miért egy vasárnap délután világosodott meg Palkovics miniszter úr, belekavarodva eddigi magyarázkodásaiba.Budapesten a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának megőrzése nemzeti érdek. Munkatársaink a BKK-nál és a BKV-nál egy átlagos napon 4,2 millió utazást tesznek lehetővé a közel 3000 km hosszú útvonalhálózaton: a budapesti M3-as metrót például többen használják, mint a MÁV egész vonathálózatát.

A kormány eddig minden közlekedési fejlesztésünknek igyekezett keresztbe tenni. Blokkolja a kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeinket, hogy elektromos trolik és új villamosok közlekedjenek a fővárosban, hiába van rengeteg lehetőség az Európai Unió helyreállításai alapjából közlekedési fejlesztésre költeni, Budapest nem kap ebből semmit. A főváros és az agglomeráció közlekedésének fejlesztésében partnerségre törekszünk, erről nem háborúzni kell, forrásokat elvonni és politikai hasznot lesni, hanem közösen tenni azért, hogy a budapestieknek és az agglomerációban élőknek a legjobb szolgáltatást nyújthassuk.”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.