A határok nyitva tartására szólított fel az Egészségügyi Világszervezet

2021-11-28 22:26:00
„A WHO az afrikai országok oldalán áll” – olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének a közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet a határok nyitva tartását sürgeti, mivel világszerte szaporodnak az afrikai országokat érintő utazási korlátozások a koronavírus omikron nevű új variánsának a megjelenése miatt.

„A WHO az afrikai országok oldalán áll, és szorgalmazza, hogy hagyják nyitva a határokat” – olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének a közleményében, amely

felszólítja az országokat, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez.

„Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” – figyelmeztetett a WHO.

Számos ország már felfüggesztette a dél-afrikai országokból érkező járatokat

Az omikron variáns megjelenéséről beszámoló dél-afrikai hatóság szerint a légijáratok betiltása, amely befolyással van a gazdaságra és az idegenforgalomra,

elrettentheti a jövőben az országokat attól, hogy szankcióktól félve hírt adjanak az újabb esetleges variánsok felfedezéséről.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook