Ma jön be a hanuka, a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének emlékezete

2021-11-28 15:14:00

Gábor György
Facebook
Az emlékezet lehet lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel. Boldog hanukát!

„Ma jön be a hanuka, a fény és a szabadság ünnepe, amely a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének és az újra szabaddá vált vallási és világi élet örömének emlékezete. Flavius Josephus, a görög nyelven író zsidó történetíró idézi a felkelést kirobbantó Mattathiasz (Mattatiás) beszédét, amelyben arra szólít fel, hogy »szálljatok szembe minden erőszakkal és kényszerrel«, majd hozzáteszi: újra visszanyerhetitek »elveszett függetlenségeteket és szabadságtokat… A legnagyobb nehézségektől se riadjatok vissza… Főképpen egyetértésre intelek benneteket: legyen mindegyik vitéz a maga módján, de ismerje el a többiek kiválóságát is.«

Halálát követően fia, Judás Makkabeus lett az ellenállási küzdelem vezetője. Az ő beszédére is érdemes emlékeztetni: »Még sohasem volt az idő ily alkalmas arra, hogy bátorságra és a veszélyek megvetésére buzdítsalak benneteket. Most kell hősies harccal kivívnunk szabadságunkat… vagy kivívjátok a szabadságot és a boldog életet… vagy a leggyalázatosabb sors vár rátok.« (Flavius Josephus: A zsidók története, XII, 6-7. Ford. Dr. Révay József). 

A korabeli zsidók kivívták a szabadságot és a boldog életet, elkerülve ezzel a leggyalázatosabb sorsot. Erre emlékezünk most is, évről évre, újra és újra. De ne feledjük: az emlékezet lehet passzív, azaz a puszta felidézés, a nosztalgiázás okán, s lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel: a szabadságért, a boldog életért, hogy elkerüljük a leggyalázatosabb sorsot. 
Boldog hanukát!”

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Pilick

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.