A siker titka

2021-11-28 07:58:00

Kaltenbach Jenő
Facebook
Németország leggazdagabb embere tisztességes vállalkozó. Magyarországé egy gázszerelő.

„A siker titka

Azért az is sokat elárul egy ország társadalmi viszonyrendszeréről, hogy ott mi a siker titka. A sikert most nem általában értve, hanem a vagyonszerzés szempontjából. Hogyan, mivel lehet egy társadalomban meggazdagodni? Mi visz előre, melyek azok a tulajdonságok értékek, amelyek a kiemelkedő vagyon megszerzéséhez, fenntartásához kell?

Nos akkor vegyük talán az EU, amelyhez Magyarország is tartozik, vezető országát Németországot. Ki mivel gazdagodott meg ott?

Első és második helyen két kereskedő, két nálunk is jól ismert áruházlánc, nevezetesen az Aldi, illetve a Lidl (Kaufland) tulajdonosai szerepelnek. Harmadik pedig a BMW, a jól ismert bajor autókonszern egyik fő részvényese. Tisztességes üzletemberek.

Magyarország leggazdagabb embere egy gázszerelő, de nem ezért hanem azért, amit mindenki tud, nevezetesen, mert a miniszerelnök strómanja. Második az a Csányi Sándor, aki a rendszerváltáskor legnagyobb pénzintézet az OTP tulajdonjogát kaparintotta meg. A harmadik meg Gattyán György a pornókirály, aki újabban politikai babérokra tör.

Hát mit mondjak? Hogy hol mi az érték, az önmagáért beszél.”

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.