A lengyel kormányfő bírálta a német kancellárt, amiért tárgyalt Lukasenkával

2021-11-27 12:57:00
Mateusz Morawiecki szerint Merkel ezzel legitimálta a belarusz rezsimet, miközben immár 15 hónapja zajlik a küzdelem a szabad Fehéroroszországért.

A lengyel kormányfő bírálta Angela Merkelt, amiért a német kancellár tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel. „Azzal, hogy Merkel kancellár telefonon felhívta a fehérorosz vezetőt, legitimálta a Lukasenka-rezsimet, miközben immár 15 hónapja zajlik a küzdelem a szabad Fehéroroszországért” – mondta a lengyel miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek adott interjúban. Mateusz Morawiecki hozzáfűzte: ráadásul Lukasenka a saját céljaira használta föl a két, november közepi telefonhívást.

Úgy tett, mintha Merkel beleegyezett volna abba, hogy hozzanak létre egy korridort, amelyen keresztül kétezer migránst vittek volna Németországba és más európai országokba”

– mondta a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

A német kancellárt sokan bírálták a két telefonhívás miatt Németországban és külföldön egyaránt. Steffen Seibert német kormányszóvivő a lengyel-fehérorosz határon kialakult humanitárius válsághelyzettel magyarázta a kapcsolatfelvételt, és utalt arra, hogy a telefonhívásokat Berlin előzetesen egyeztette az Európai Bizottsággal.

(MTI)

Nyitókép: AFP