Ma zárul a Pilinszky-emlékév

2021-11-27 09:25:00
Írta: Zováthi Domokos
Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként. Schmidt Mária, Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a Mandinernek elmondta: az emlékévvel az volt a cél, hogy olyan rétegekkel is megismertessék a költőt, akik esetleg csak valamilyen társművészeten keresztül tudnak bekapcsolódni.

A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti – hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója. Schmidt Mária szerint Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani,

„nem beszél félre sem versben, sem prózában”.

Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét. Pilinszky-tablókiállításuk nemcsak az intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára bejárta az országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják idén az érdeklődők. Az emlékév szenzációja, hogy Jutta Scherertől, a költő egykori szerelmétől a Kertész Imre Intézet birtokába került egy 650 Pilinszky-levelet is tartalmazó iratanyag, amely újabb vonásokkal gazdagítja majd Pilinszky János életművét.

Fotó: Kertész Imre Intézet

Pilinszky varázslata az elmélyülés – Schmidt Mária a Mandinernek
Mikor fiatalabb volt, tudtam, hogy él közöttünk egy ilyen elvarázsolt költő, aki, mint egy túlvilági lény, felülről tekint a világra – mesélt Pilinszky Jánosról Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója. Úgy véli, a költő munkássága időtálló, és a mai fiatalok is megtalálják benne az értéket. „Pilinszkyt nem lehet beskatulyázni sehova, mert másként gondolkodott, mint a legtöbb ember.” Kiemelte, hogy az emlékévvel az volt a cél, hogy olyan rétegekkel is megismertessék a költőt, akik esetleg csak valamilyen társművészeten keresztül tudnak bekapcsolódni, így lett fotókiállítás a művész fényképeiből, a popzene iránt érdeklődők miatt könnyűzenei pályázat is volt, a komolyzene rajongóit pedig Bogányi Gergely zongoraművész estjei kalauzolták el Pilinszky világába. Örömmel látja, az emberekben van igény, hogy ne csak az aktuálpolitikával, vagy azokkal a dolgokkal foglalkozzanak, amit egyébként ebben a gyorsuló és változó világban felületesen ismernek. „Pilinszky varázslata az elmélyülés, a belső utazásra invitálás, az önmegismerés.” – zárta gondolatait a főigazgató.    

Demeter Szilárd, a Pilinszky-emlékérme tematikai előkészítésében szakértőként résztvevő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója hozzátette: Pilinszky a magyar géniuszok közé tartozott. A Pilinszky 100 emlékévet is széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját – jegyezte meg. Ha létezik metafizikai tudás, megismerés, akkor az olyan alkotók kövezik ki az oda vezető utat, mint Pilinszky – emelte ki. Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy Pilinszky

„költészetével isten közelébe emel bennünket”;

művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el.

Fotó: Kertész Imre Intézet

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, november 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója. Ezen alkalomból a jegybank 10 ezer forint névértékű ezüstérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki, korlátozott, 4-4 ezres példányszámban.

Fotó: Kertész Imre Intézet

A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette. A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet; a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette – mondta el Hergár Eszter.

Fotó: Kertész Imre Intézet

Nyitókép: Kertész Imre Intézet